Inventarierea organizațiilor neguvernamentale culturale din România

Dată lansare: 14 ianuarie 2021

Descriere

Identificarea statistică a organizațiilor neguvernamentale din domeniul cultural a fost realizată pornind de la oportunitățile de finanțare a proiectelor culturale disponibile sectorului în perioada 2005-2020.

Definiția de lucru folosită în acest demers: Organizațiile neguvernamentale (ong-urile) culturale sunt entitățile care au beneficiat de cel puțin o finanțare din fonduri nerambursabile (din domeniul cultural) pentru a desfășura un proiect cultural. 

Metodologie

Pornind de la definiția de lucru a organizațiilor neguvernamentale culturale, procesul de colectare a datelor a presupus în primul rând identificarea surselor de finanțare din fonduri nerambursabile adresate domeniului cultural. Ulterior, datele identificate au fost colectate și procesate pentru a selecta organizațiile neguvernamentale culturale care au beneficiat de cel puțin o finanțare din fonduri nerambursabile pentru a desfasura un proiect cultural.

Surse de identificare a organizațiilor care au desfășurat cel puțin un proiect cultural: 

Pentru a vedea în ce măsură organizațiile identificate desfășoară activitate în prezent și pentru a face distincția între organizații active din punct de vedere fiscal (au depus bilanț contabil pe anul 2019) și inactive din punct de vedere fiscal (nu au depus bilanț contabil pentru anul 2019) am folosit următoarele surse de date fiscale:

  • Date de identificare plătitori actualizate mai 2020 – Ministerul Finantelor Publice – data.gov.ro
  • Situațiile financiare anuale (2019) – Ministerul Finantelor Publice – data.gov.ro

Rezultate

Ilustrațiile din această secțiune reprezintă un prim rezumat al rezultatelor demersului INCFC, un raport complet urmând a fi publicat în anul 2021.