Cultura în carantină – Monitorizarea domeniului cultural în timpul crizei Covid-19

Metodologie

Dată lansare: 8 aprilie 2020

Acest proces de monitorizare și analiză pornește de la următoarele întrebări de cercetare, focalizate, pe de-o parte, pe producția / oferta de cultură și, pe de altă parte, pe consumul cultural:

  1. Cum se adaptează producția / oferta de conținut cultural la constrângerile impuse de situația de urgență națională?
    • Modele de adaptare a producției
    • Modele de adaptare a canalelor de difuzare
  2. Cum se adaptează consumatorul de cultură la constrângerile impuse de situația de urgență națională?
    • Cum evoluează cererea de produse culturale?
    • Metode de susținere a sectorului cultural de către consumatori.

Scop

Proiectul urmărește relevanța domeniului culturii în viața cotidiană, cu precădere într-un moment în care prioritățile generale ale populației sunt în proces de reorganizare. Dacă, aparent, cultura nu se încadrează în domeniile prioritare, măsurile luate de către instituții publice, private, artiști asociați și independenți, precum și de către consumatori scot la iveală faptul că domeniul culturii are o importanță majoră, mai ales în momente de criză.

Populația analizată

Sunt monitorizate instituțiile publice de cultură (conform Listei Entităților Publice) și entități din sectorul independent, artiștii asociați acestor instituții și organizațiilor independente. Este avut în vedere și discursul public al persoanelor care abordează subiectul culturii pe platforme digitale mass-media sau de socializare. Astfel, sunt luate în considerare instituții de spectacol, cinematografe, edituri, muzee, posturi de radio, agenții de management artistic, centre culturale / educaționale, platforme online cultural-educaționale. Acestea sunt selectate pe măsură ce activitatea lor este promovată în mediul online atât pe paginile web oficiale, cât și pe platforme de socializare.

Metodă

Metoda principală de culegere a datelor va fi netnografia[1],[2] focalizată pe documentarea anunțurilor de evenimente, oferte, programe și strategii culturale adaptate contextului actual, precum și pe documentarea atitudinii populației consumatoare față această ofertă. Netnografia – derivat al practicii etnografice – este folosită pentru a studia și înțelege interacțiunile sociale în mediul digital [3], iar în cadrul acestui studiu implică folosirea a două instrumente: observația neparticipativă în mediul digital și analiza de conținut a materialului colectat.

Fluxul consumului digital va fi analizat pe baza datelor colectate prin intermediul mai multor resurse de monitorizare a consumului online.

Acest proces de monitorizare a început pe 15 martie 2020, în special după declararea stării de urgență națională și este un demers al Compartimentului Publicații, platforme digitale și baze de date din cadrul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală.