Interactiv
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală
Cultura în carantină – Monitorizarea domeniului cultural în timpul crizei Covid-19
Dată lansare: 8 aprilie 2020
În contextul detaliat anterior, prioritatea instituțiilor de cultură este identificarea de noi canale de promovare a ofertei, dar și de distribuție a produselor culturale. Instituțiile de cultură încearcă să dezvolte moduri adecvate de a se conecta cu publicul de la distanță. Modurile de adaptare diferă, pentru că depind de conținutul produsului artistic oferit, în unele cazuri existând deja într-o anumită măsură și fiind ușor de utilizat. De exemplu, instituțiile de spectacol dețin filmări cu înregistrările premierelor spectacolelor aflate în repertoriu, muzeele au deja tururi virtuale ale expozițiilor, iar librăriile au cărți în format e-book. În alte cazuri însă, adaptarea presupune o schimbare radicală a actului artistic: spectacole de teatru jucate fără public sau concerte susținute în locuință transmise online.
Se poate observa, de asemenea, o redefinire a rolului pe care îl joacă platformele online în activitatea instituțiilor de cultură. Dacă înainte de această criză platforme precum Facebook sau YouTube erau folosite mai degrabă pentru promovarea activității culturale, pentru a atrage spectatorii către evenimentele organizate în incinta instituțiilor, acum aceste instrumente sunt folosite drept canale de distribuție a produselor culturale, spre a fi consumate de către public. Practic, activitatea culturală se mută din offline în online, iar astfel, mediul digital dobândește un rol important nu doar în promovarea, ci și în desfășurarea actului cultural.
Un exemplu în acest sens sunt platforme de streaming de conținut cultural-artistic. Dintre cele identificate agenția Overground music a creat Overground Showroom, „o bibliotecă de concerte live înregistrate full HD disponibile pentru streaming” la alegerea spectatorului, contra-cost. De asemenea, case de bilete precum Mystage au îmbunătățit structura online deja existentă pentru a putea susține artiștii și instituțiile culturale care și-au adaptat activitatea pentru a face față crizei Covid-19. Mai mult, pe lângă vânzarea de bilete online, unele case de bilete pun la dispoziția artiștilor și publicului platforme digitale de transmitere și vizualizare online a spectacolelor. Platformele identificate pot fi accesate la Eventbook și Vstage.
Până în prezent, în cadrul procesului de monitorizare au fost analizate 250 de instituții de cultură, dintre care 153 și-au adaptat activitatea sau modul de funcționare pentru a răspunde provocărilor aduse.
Rezumativ,
Mai jos sunt listate pe categorii instituțiile culturale monitorizate care și-au adaptat activitatea până în prezent.
În ciuda limitărilor experienței de vizionare a unui spectacol de teatru filmat (calitate tehnică mai slabă a conținutului oferit online: în unele cazuri calitatea imaginii este afectată de canalele de distribuție, sunetul este captat de cele mai multe ori de la o singură sursă, perspectiva privitorului este limitată de cadrul filmat, apar sincope în transmisiunile online), instituțiile de spectacol au publicat / lansat online atât spectacole programate spre a avea premiera în această perioadă, cât și spectacole din stagiuni anterioare.
—
Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” Târgu Mureș
Începând cu 13 martie, spectacolele Teatrului pentru Copii și Tineret Ariel pot fi urmărite online pe canalul de YouTube. Instituția a optat pentru păstrarea linkurilor nelistate, astfel, pentru facilitarea experienței, se recomandă accesarea spectacolelor cu ajutorul paginii de Facebook.
Teatrul Szigligeti Szinhaz Oradea
Pe 15 martie a realizat prima transmisiune pe Facebook, spectacolul Buborékok de Kárpáti Péter. A anunțat, pe 3 aprilie, a doua ediție a cinematografului de acasă, începând cu piesa „A vágy villamosa | Un tramvai numit dorință”, ce va rula pe canalul lor de YouTube. Pe 30 aprilie a început seria de interviuri cu actorii instituției.
Teatrul Dramaturgilor Români București
Pe 16 martie a anunțat mutarea activității în online, realizând repetiții online în cadrul laboratorului de creație teatrală pentru liceeni. Pe 18 martie a anunțat campania un actor azi – câte un portret de actor promovat în fiecare zi și a lansat provocarea „monodrama ta” prin care invită spectatorii să scrie un text dramatic pornind de la tema ACASĂ. Texele trimise pot deveni spectacol-lectură la TDR. Tot pe 18 martie a fost anunțată campania Un dramaturg azi – câte un portret de dramaturg promovat în fiecare zi. Pe 4 aprilie începe seria Album din izolare – #Ilustrata4. Pe 21 aprilie a lansat seria 𝒜𝒸𝓉ℴ𝓇 = 𝗢𝗠. Pe 1 mai a lansat proiectul 𝗟𝗨𝗖𝗜𝗔𝗡 𝗕𝗟𝗔𝗚𝗔 – 125 în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București. Tot pe 1 mai Primăria Capitalei prin Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București anunță organizarea unui concurs de creație teatrală și literară.
Teatrul Evreiesc de Stat București
Pe 16 martie a anunțat că vor fi publicate înregistrări ale spectacolelor din stagiuni anterioare pe canalul de YouTube al instituției. Pe 27 martie a realizat o transmisie live a spectacolului Mic și-al dracu’. Au urmat o serie de postări cu membrii echipei teatrului, fiecare dintre aceștia expunându-și pasiunile, talentul, interesele.
Teatrul Excelsior București
Începând cu 16 martie a lansat mai multe campanii: Provocarea New Drama, concurs de scris dramaturgie adresat tinerilor, actorii citesc povești copiilor la După-amiaza poveștilor, Campania #cefactineriicandnuies, rubrica Știri Excelente, Campania Excelsior Kids, Campania ExcelsiorTeens, Campania Excelsior Podcasts, live în fiecare vineri. Pe 30 martie a publicat o provocare pentru copii: să coloreze și să trimită desenele către teatru, care va face o expoziție jurizată de părinți, iar pe 1 aprilie a început campania #cuvinteîndar cu interviuri cu actori ai teatrului.
Teatrul Odeon București
Pe 16 martie a început campaniile online #discoverOdeon cu fragmente video despre actorii teatrului. Pe 24 martie, prin Pavel Bartoș, a lansat campania-provocare #staiacasășicântă la care răspund colegii actori, iar pe 30 martie au avut postări despre viitoare proiecte și înregistrări de la repetiții online. Pe 11 aprilie postează clipul La 𝒑𝒂𝒔 𝒑𝒓𝒊𝒏 𝑪𝑎𝒑𝒊𝒕𝒂𝒍𝒂 ce explică istoria de peste un secol a Teatrului Odeon alături de Prof. Univ. Dr. Georgeta Filitti. Pe data de 1 mai postează filmul Se vede tot? Tehnic nu, stați liniștiți, despre echipa tehnică a instituției.
Teatrul de Animație Țăndărică București
A anunțat pe 16 martie că va transmite toate spectacolele în regim de transmisie live pe pagina de Facebook. Spectacolele pot fi vizionate timp de 90 de minute.
Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești
Pe 16 martie a anunțat transmiterea pe pagina sa de Facebook a înregistrărilor spectacolelor de teatru în cadrul programului Teatrul mereu aproape. În unele cazuri, transmite doar fragmente de spectacol. Lista evenimentelor online poate fi consultată aici. În luna aprilie, a continuat seria Teatrul mereu aproape unde actorii teatrului citesc povești, discută analiză poetică, citesc basme populare românești și basme populare engleze, istoria poeziei (Nichita Stănescu), povești terapeutice, mitologie (Egiptul Antic), spectacole inovatoare, recitare de poezii, fabule, lecții de dans, coregrafie, lecții de dans (dans latin, dans din anii 80). Pe 7 aprilie a lansat proiectul Drama pentru toți, realizat în colaborare cu Asociația Frilensăr.ro și cofinanțat de Adminstrația Fondului Cultural Național, o serie de ateliere online de scriere creativă și scriere dramatică destinate adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din Ploiesti, Constanta, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț și Sibiu care au chef de joacă în scris și timp liber în izolare. Înscrierea s-a făcut online, până pe data de 10 aprilie, completând următorul formular. Perioada de desfășurare a proiectului a fost 13 aprilie – 31 mai.
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
Pe 17 martie a anunțat mutarea reprezentațiilor în online, iar pe 30 martie a fost anunțat, sub tagul #stațiacasă, streamingul spectacolului A douăsprezecea noapte, care a avut loc pe 1 aprilie la ora 19.00. Fiecare spectacol este precedat de o invitație facută de unul dintre actorii prezenți în distribuție. Între 13 si 19 aprilie au derulat campania Poemul de la miezul zilei de azi, câte un poem difuzat la ora 12.00 a fiecarei zile de actrițele Oltea Blaga, Liliana Balica și Dorina Darie Peter.
Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” Petroșani
Pe 17 martie a anunțat transmisiunea spectacolelor în mediul online, pe fondul crizei Covid-19. Primul spectacol, Zbor deasupra unui cuib de cuci, a fost transmis sâmbătă, 4 aprilie 2020, ora 18.00. Spectacolele pot fi vizionate doar la momentul difuzarii lor, la data și ora stabilită. Pe 16 aprilie, a anunțat programul „POESIS” desfășurat sub sintagma „POEZIE ÎN PANDEMIE”, în care actorii Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, interpretează zilnic poezii de Nichita Stănescu.
Teatrul Masca București
Pe 17 martie a lansat campania #
Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău
Pe 17 martie a anunțat continuarea activitatății online, printr-un program de spectacole dedicate în special elevilor (prin puneri în scenă ale unor texte din programa de examen), dar și celorlalte categorii de vârste. Măsura este descrisă ca o formă de rezistență prin artă. Pe 30 martie a început o campanie dedicată lui Nichita Stănescu în care actorii teatrului postează clipuri recitând din opera poetului. Pe 4 aprilie a lansat seria Povestea mea, povestea ta cu actorii teatrului recitând povești.
Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
Pe 17 martie a anunțat campania TeatruNcasACASAteatru – leapșa digitală cu actorii instituției. Campania constă în serii de clipuri zilnice: discuții live ale actorilor cu publicul, lecturi, interviuri, videopoezii. În luna aprilie a continuat pe pagina de Facebook proiectul #TEATRUNCASĂ #CASĂTEATRU cu Suplimentul de lectură, Interviurile spectator, Videopoezia, Teatroteca TNC, Leapșa Digitală, Fețe de teatru, Povestitorul Surpriză, Regizor la Rampă. Pe 23 aprilie a anunțat începutul Festivalului Internațional Shakespeare – home edition pe pagina oficială a festivalului și participarea la Festivalul International Shakespeare, Craiova până pe data de 3 mai. A postat clipuri cu actori români și din toată lumea, studenți, elevi și pasionați interpretând opere shakespeariene din carantină. Spectacolele şi intervenţiile online ale artiştilor la Festivalul Internaţional Shakespeare au fost urmărite de 380.000 de oameni, dintre care 42.000 au participat activ. Programul festivalului a inclus 14 de spectacole de teatru din patru ţări (România, Marea Britanie, Germania şi Rusia), 60 de intervenţii ale artiştilor din 28 de ţări, prin Sonetele shakespeariene recitate în 25 de limbi şi 7 albume cu fotografii din ediţiile anterioare ale festivalului (2006-2018). Pornind de la o arhivă strânsă în 25 de ani, festival a recreat paşii care au adus evenimentul la notorietatea internaţională câştigată până în present.
Teatrul de Artă Deva
Pe 17 martie a anunțat că va transmite reprezentațiile în mediul online, în fiecare miercuri de la ora 19.00 câte un spectacol pentru adulți și în fiecare duminică de la ora 11.00 câte un spectacol pentru copii.
Teatrul de Păpuși „Puck” Cluj-Napoca
Pe 17 martie a anunțat transmisia online a spectacolelor de teatru sub tagurile #statiacasa #spectacolpuck. Inițial înregistrările au fost postate pe canalul de YouTube, optându-se apoi pentru publicarea lor direct pe Facebook pe canalul festivalului WonderPuck. În luna aprilie au fost transmise astfel câte patru spectacole pe săptămână, în limbile română și maghiară. Pe 6 aprilie, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale a lansat proiectul „AudioPuck – Poveștile copilăriei” (în română) și „AudioPuck – Basmele popoarelor (Népek meséi)” (în limba maghiară) – prin care pune la dispoziție 40 de înregistrări în limba română și 23 de înregistrări în limba maghiară cu basme cunoscute din literatura română și universală. Acestea vor putea fi accesate în curând gratuit pe www.teatrulpuck.ro
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași
Pe 18 martie, a anunțat realizarea unei colecții virtuale a celor mai de succes spectacole atât din stagiunea actuală, cât și din stagiuni anterioare, oferind publicului posibilitatea de a le viziona online. Ca platformă de distribuție a fost ales canalul de YouTube al instituției. Pe 26 martie, a difuzat spectacolul Sfatul Țării în cadrul proiectului ReUniuni Teatrale, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, și cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România și a Zilei Mondiale a Teatrului. Spectacolul a fost difuzat simultan, pe site-urile, paginile de Facebook și canalele de YouTube ale celor două instituții teatrale partenere. Pe 9 aprilie lansează Speranța din spatele gratiilor – o întâlnire cu poezia închisorilor comuniste. Recitalul a putut fi vizionat pe pagina de Facebook Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi și cuprinde versuri ale poeților deținuți. Pe 20 aprilie a lansat pe toate frecvențele Radio Iași și pe www.radioiasi.ro/Ascultă producția Radio România Iași din anul 1996 ce reunește actori ai Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, de azi și de ieri. Proiectul SCENA 5 derulat de Teatrul Național Iași chiar de la începutul perioadei suspendării spectacolelor cu public a oferit spectatorilor ocazia de a interacționa neîntrerupt cu actorii Naționalului prin intermediul nenumăratelor evenimente online organizate până la această dată.
Teatrul de Comedie București
A anunțat pe 18 martie lansarea programului #COMEDIAÎNCARANTINĂ, de Ziua Mondială a Teatrului. Acesta se desfășoară în perioada 27 martie – 15 mai și cuprinde o serie de materiale video din arhivă. Pe 30 martie a început o serie de scurte pastile video, cu actori ai teatrului, pe tema Covid-19. A lansat pe data de 18 aprilie seria #remember care dezvăluie activitățile și pregătirile din culisele Teatrul de Comedie. Tot pe 18 aprilie a lansat și o nouă emisiune, NEPROFESIONIȘTII, bazată pe interviuri cu actorii Teatrului de Comedie. Pe 22 aprilie a lansat seria CONOvorbiri live pe instagram-ul Teatrului de Comedie. Pe 28 aprilie a postat în timeline mesajul actorului Sandu Pop către toți medicii din România și nu numai, mulțumindu-le pentru tot efortul depus în această perioadă.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța
Din 18 martie a difuzat în fiecare sâmbătă și duminică, începând cu ora 10.00, spectacole din repertoriul teatrului, pe pagina de Facebook. A difuzat în luna aprilie mai multe episoade săptămânale cu actorii instuției în care aceștia împărtășesc gânduri despre meseria de actor într-un teatru pentru copii. A prezentat în perioada 20 aprilie 2020-15 mai 2020, (Facebook Live Teatrul „Căluțul de mare”) lecturi de texte și fragmente de spectacole, în conformitate cu programa școlară la literatura română, corespunzătoare ciclului primar și gimnazial, în baza protocolului de colaborare Teatrul între educație și divertisment (nr. 38/ 13.01.2020) dintre Teatrul „Căluțul de mare” din Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
Teatrul pentru Copii și Tineret „GONG” Sibiu
Pe 18 martie a anunțat prima serie de activități propuse pentru copii. Pe 23 martie, o parte din personalul teatrului a început să citească povești prin telefon bătrânilor singuri din Sibiu. Pe 27 martie are loc primul eveniment de spectacole de teatru dedicate perioadei de stat în casă. Pe 31 martie a început proiectul Meniul cu povești șoptite. Mai multe informații se pot găsi pe site-ul instituției (de unde se poate descărca și aplicația de Android sau iOS a teatrului). Pe 3 aprilie, a anunțat Drama pentru toți, o serie de ateliere de scriere creativă și scriere dramatică destinate adolescenților. Înscrierea a fost posibilă prin completarea formularului până la data de 10 aprilie 2020. Pe 8 aprilie a lansat un atelier online pentru copii cu scopul confecționării ca propriul teatru din bucătărie din carton colorat și personaje de poveste din lingurițe de plastic. Au difuzat pe perioada lunii aprilie „Meniul cu povești șoptite”. Toate înregistrările sunt disponibile gratuit, pe www.teatrulgong.ro, dar și în aplicația mobilă (IOS/Android). Pe durata lunii aprilie a transmis în fiecare zi de marți spectacole în limba germană pentru copii și în fiecare zi de miercuri spectacole în limba română. Toate înregistrările sunt disponibile gratuit, pe www.teatrulgong.ro.
Teatrul „Stela Popescu” București
Pe 18 martie a anunțat că activitatea se va desfășura în online prin următoarele campanii: 5 minute de mișcare și relaxare pentru copii cu fiecare din balerinii teatrului, O fabulă pe zi pentru copii – în lectura actorilor teatrului, Lecturi de carantină pentru adulți – fragmente de cărți în lectura actorilor teatrului. Pe 1 aprilie, în parteneriat cu TVR și Arhiva TVR, a difuzat o serie de scenete care o au ca protagonistă pe Stela Popescu. Pe 1 aprilie a difuzat o serie de scenete care o au ca protagonista pe Stela Popescu, produse de Televiziunea Română și aflate în arhiva acesteia. Pe 27 aprilie a început postările unei serii-lecție #desprefrumos. Tot pe data de 27 aprilie a inaugurat seria de clipuri Săptămâna Mușatescu, dedicată dramaturgului Tudor Mușatescu, program derulat în parteneriat cu Asociația RE:START ROMÂNIA.
Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia
Pe 19 martie a anunțat începerea proiectului Teatrul de Păpuși Prichindel vă prezintă o poveste online. Reprezentațiile digitale pot fi urmărite pe canalul de YouTube al instituției.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” Craiova
Pe 19 martie a anunțat Festivalul Săptămâna Teatrului – ediția a VII-a, adaptat pentru mediul online și desfășurat între 20 și 27 martie 2020. Activități în cadrul festivalului: cum să construiești o machetă de teatru de păpuși, cum să construiești o marionetă din tuburi de hârtie, cum să construiești păpuși pe degete, cum să construiești un teatru de umbre.
Teatrul „Regina Maria” Oradea
Pe 19 martie a anunțat debutul transmisiunilor spectacolelor în mediul online, prima reprezentație fiind A douăsprezecea noapte de William Shakespeare. Pe 27 martie a deschis seria de postări #lunapoeziei – câte un clip zilnic cu o poezie recitată de către actorii instituției. Pe 3 aprilie a lansat campania Teatrul și Educația prin care elevii au ocazia să îi vadă pe actorii Trupei Iosif Vulcan citind câteva dintre cele mai importante texte care fac parte din lista cu lecturi obligatorii și suplimentare pentru examenul la Limba și Literatura Română.
Teatrul Dramatic „George Ciprian” Buzău
Pe 20 martie, a fost extins concursul de povești Viața s-a mutat pe internet către elevii buzoieni din toate clasele. Pe 25 martie, la împlinirea a 25 de ani de la înființarea instituției, a fost difuzat spectacolul Faza lungă de Catherine Aigner (traducerea Victor Scoradeț), cea mai recentă premieră a teatrului. Pe data de 13 aprilie a invitat elevii din județul Buzău să răspundă creativ la situația fără precedent în care se află omenirea prin a crea o scurtă poveste pornind de la propoziția Viața s-a mutat pe Internet. A difuzat, pe 18 aprilie, cu ocazia Sărbătorilor Pascale la vizionarea online a cea mai recentă premieră – Faza lungă de Catherine Aigner (traducerea Victor Scoradeț), în regia lui Octavian Jighirgiu, cu actorii Dan Clucinschi, Andreea Darie, Vlad Nicolici și Irina Ungureanu. Spectacolul a fost disponibil online pe canalul de YouTube și pe Facebook între 19 și 21 aprilie 2020. Organizează în perioada 18 – 30 mai DramaZOOM, ateliere online de dramatizare pentru liceeni cu vârste între 15-19 ani din toată țara și din diaspora. Atelierele de dramatizare au fost susținute de Bianca Trifan, dramaturg. Ateliere fac parte din programul „Teatrul – vector în educație” al Teatrului „George Ciprian”, care își propune să familiarizeze elevii de liceu cu textele din programa școlară prin intermediul teatrului.
Teatrul Mic București
Pe 20 martie a anunțat startul campaniei Teatrul Mic în Online cu scurte sketch-uri realizate de actori ai instituției. Spectacolele pot fi vizionate pe canalul YouTube al instituției.
Teatrul Național Cluj-Napoca
Pe 20 martie a anunțat că va transmite online, pe pagina web a instituției [#tnclujonline], pentru 23 de ore, înregistrarea spectacolului Chirița în Concert din 2019. Pe 25 martie a fost anunțată avanpremiera live pe Facebook a evenimentului Ziua porților deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca. Pe 8 aprilie a propus publicului să recreeze o scenă dintr-un spectacol al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca. Pe 8 aprilie a anunțat Atelierul de creație online – Povești Mici, dedicat copiilor cu vârste între 7 și 9 ani si pe 21 aprilie atelierul live pentru adolescenții pasionați de teatru, ambele susținute de actrița Irina Wintze. Următoarele campanii cu clipuri video realizate de actori au fost lansate în luna aprilie: #PoveștiPentruOricând – 11 aprilie, #poveștiDinCarteaCărților – 16 aprilie, #BasmePentruOricând – 26 aprilie. Pe 23 aprilie a debutat seria de clipuri FOCUS ANA BLANDIANA, cu texte scrise de Ana Blandiana și recitate de actori ai teatrului. Pe 28 aprilie a debutat seria de clipuri FOCUS MARTA PETREU. Pe 29 aprilie a dat ocazia publicului să aleagă un spectacol surpriză ce va fi difuzat pe 14 mai.
Teatrul Național Târgu-Mureș
Pe 20 martie a anunțat faptul că pune la dispoziţie o serie de spectacole din stagiunile precedente, iar pe 6 aprilie a lansat Momentul de Teatru, serie de clipuri create de actori pe baza perlelor liceenilor de la examenul de bacalaureat. Pe 3 aprilie a anunțat evenimente live, în fiecare sâmbăta, de la ora 20.00, cu actorii instituției. Pe 15 aprilie a anunțat că va prelungi valabilitatea abonamentelor neutilizate datorită crizei Covid-19 pentru a le putea folosi în viitorul apropiat. A lansat multiple sondaje de-a lungul lunii aprilie cu întrebări referitoare la preferințele spectatorilor cu vedere la tipul de piese, online sau fizic, improvizație sau stand-up, musical sau teatru-dans etc.
Teatrul de Nord Satu Mare
Pe 20 martie a anunțat că va transmite online spectacole din repertoriu (lista spectacolelor) și a început o serie de clipuri zilnice intitulată de stat acasă, cu mesaje de încurajare pentru public realizate de actori. La începutul lunii aprilie atelierul de croitorie al instituției a confecționat 1300 de măști de protecție care vor fi distribuite persoanelor vârstnice și asistaților sociali alături de pachetele de alimente pregătite de Direcția de Asistență Socială Satu Mare.
Teatrul de Păpuși „Gulliver” Galați
Pe 20 martie a anunțat difuzarea celor mai îndrăgite spectacole pe Facebook, în regim de transmisie în direct. Pe 30 martie a anunțat colaborarea cu Scoala de Film si Televiziune Galati pentru realizarea și distribuirea seria de povestiri Căsuța cu povești. Pe 27 aprilie a anunțat anularea ediției din 2020 a Festivalului Internațional de Animație Gulliver în vedere situației de urgență. În luna aprilie a organizat Atelierul de Creație, workshop artistic online dedicat copiilor.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași
Pe 20 martie, sub genericul La distanță, dar în continuare împreună, a început transmiterea live pe Facebook a unor spectacole din repertoriul curent. Pe 31 martie a anunțat numărul de vizionări inregistrate: Prințul fericit – peste 4000 de vizionări, Ca sarea-n bucate – peste 2000 de vizionări. Pe 28 aprilie organizatorii Festivalului de teatru școlar „Hai la teatru!” au decis ca ediția prezentă să fie finalizată la distanță. Jurizarea s-a făcut pe baza vizionării înregistărilor primite de organizator. Pe data de 29 aprilie a lansat un concurs după difuzarea spectacolului Vrăjitorul din Oz. Textele au fost citite de un juriu, iar premiul a constat într-o fotografie cu autograful actorului care joacă personajul. Pe 7 mai a anunțat lansarea unui nou concurs, de data aceasta de desen (pictura, acuarela, grafica sau orice alta tehnica) inspirat de spectacolul Basmul Prințesei Repede Repede difuzat pe 10 mai.
Teatrul pentru Copii „Arlechino” Brașov
Pe 20 martie a demarat campania Poveștile lui Arlechino la tine acasă, prin care se pot viziona spectacole-lectură folosind pagina de Facebook.
Teatrul „Ion Creangă” București
Pe 20 martie a anunțat că de la această dată spectacolele vor putea fi vizionate online. Teatrul difuzează zilnic pe pagina de Facebook câte un spectacol de teatru înregistrat, acesta putând fi vizionat gratuit, timp de 3 ore de la momentul publicării. Programul spectacolelor este anunțat săptămânal. A anunțat pe 3 aprilie colaborarea la Proiectul #TeatruTV al Televiziunii Române cu o incursiune specială în istoria Teatrului Ion Creangă. A difuzat pe 9 aprilie emisiunea online Unde călătorim #DeAcasă. A lansat pe 4 mai „Jurnalul unei aniversări: TIC 55”, o meditație asupra unor importante repere din istoria de 55 de ani a Teatrului Ion Creangă, dar și asupra contextului cu totul neprevăzut care ne ține departe de sălile de spectacol.
Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” București
Pe 20 martie a anunțat că va transmite pe pagina sa de Facebook înregistrarea spectacolelor programate până la sfârșitul lunii martie, anulate în urma măsurilor de siguranță împotriva răspândirii Covid-19. Spectacolele vor putea fi vizionate gratuit, în regim de live stream. Pe 26 martie a anunțat că de Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) vor încărca pe Facebook mesaje din partea artiștilor instituției. Pe 23 aprilie începe seria de postări din „albumul” pieselor lui William Shakespeare montate la ”Bulandra” cu fotografii din spectacolul Visul unei nopți de vară. Anunță și programul special cu ocazia zilei de naștere a lui William Shakespeare ce conține filmări din arhivă a operelor marelui dramaturg montate de-a lungul timpului pe cele două scene ale teatrului.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” București
Pe 21 martie anunță transmiterea zilnică a înregistrărilor Conferințelor TNB. Pe data de 1 mai lansează pe Blogul TNB o serie de clipuri interviu ce oferă o idee asupra activităților actorilor teatrului în izolare.
Teatrul Național „Radu Stanca„ Sibiu
Pe 21 martie a ținut prima reprezentație din cadrul programului Venim noi la voi. Online, spectacolul D’ale carnavalului în regia lui Silviu Purcărete. Difuzează zilnic materiale video: înregistrări ale conferințelor din cadrul FITS și lecturi realizate de actori sub tagul #TNRSonline. Pe 7 aprilie a anunțat reprogramarea pentru anul 2021 a celor peste 500 de evenimente din cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie. Din dorința de a rămâne alături de public, va organiza în perioada 12-21 iunie 2020 o ediție specială FITS #online denumită Puterea de a crede / Empowered, ce va fi difuzată integral online, pe canalele festivalului (Facebook, YouTube, website). A anunțat pe 15 aprilie cifrele de audiență ale spectacolelor online: 27.000 de vizitatori per eveniment și o creștere de 266% față de luna precedentă. Informații pe larg despre programul #TNRSonline din următoarea perioadă, aici: https://bit.ly/2RCIseQ
Teatrul de Vest Reșița
A anunțat pe 21 martie că începe redarea spectacolelor de teatru pe canalul de YouTube al teatrului. Seria a început pe 24 martie cu A fost odată ca niciodată… în America. La începutul lunii aprilie angajații instituției s-au mobilizat şi au decis să confecţioneze măşti de protecţie care vor fi distribuite grupurilor vulnerabile. Măştile de protecţie au fost distribuite de către Filiala Reşiţa a Fundaţiei „Humanitas Pro Deo” beneficiarilor organizației. Pe 13 aprilie a anunțat continuarea repetițiilor la spectacolul O noapte furtunoasă prin video call.
Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani
Pe 21 martie a anunțat începerea transmisiunilor pe canalul YouTube al teatrului cu spectacolul Scorpia după William Shakespeare. Pe 23 martie a anunțat campania Plicul cu încredere, gest umanitar de solidaritate, prin care oferă invitații gratuite la viitoarele spectacole susținute în sală tuturor celor care merg să doneze sânge pentru Crucea Roșie. Pe 24 martie a anunțat continuarea premierelor spectacolelor online pe contul de YouTube, dar și reprezentații din repertoriul actual, contra cost, prin platforma EventBook.ro. Prețul pentru vizionarea unui spectacol este de 30 de lei, iar pentru luna aprilie sunt disponibile prin platformă spectacolele Femei care iubesc bărbații, Ciudat Imobil, Unchiul Vanea (adaptare după A. P. Cehov), Zeul măcelului, Portugalia, Ivan Turbincă de Ion Creangă și Bocitoarele vesele după William Shakespeare. Pe data de 1 aprilie a anunțat că îşi restructurează stagiunea, măsură dictată de contextul epidemiologic. În noul context, pe întreaga perioadă de vară – dacă situaţia medicală o va permite, în lunile iunie, iulie şi august, Teatrul „Eminescu” va oferi spectacole din repertoriul curent, premiere, reluări – toate acestea pe scena teatrului dar şi în mediul online
Teatrul „Tamasi Aron” Sfântu Gheorghe
A anunțat pe 21 martie difuzarea spectacolelor în mediul online. A anunțat pe 1 aprilie premiera online a spectacolului workshop-study Vérnász, o combinație de teatru de mișcare, dans de contact, dans și muzică cu teme folclorice în harmonie cu caracterul civilizației, al oamenilor și al societății.
Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara
A anunțat pe 22 martie că începe transmisia spectacolelor în mediul online și a publicat programul pentru perioada 23-29 martie. Pe 30 martie, după consultări cu publicul, a anunțat și difuzarea unui program de povești citite, sub tagul #stămacasă. Pe 7 aprilie a început campania #stai_acasă_și_joacă_te_cu_copilul_tău.
Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe
A anunțat pe 23 martie debutul difuzării spectacolelor prin transmisiuni zilnice live pe Facebook. A anunțat pe 9 aprilie participarea instituției cu spectacolul Dragonul de aur la primul festival de teatru online dedicat tinerilor Better then us, un proiect pilot organizat de un teatru din Rusia. Pe 27 aprilie a anunțat revenirea treptată la programul original, după ridicarea stării de urgență și înjumătățirea capacității sălii de spectacol încât să păstreze o distanță de minim 50 cm între scaune. Cu ocazia anulării Zilelor Orașului Sfântu Gheorghe, a lansat pe 1 mai videoclipul Ne félj, csak élj! Trăieşte! 2020.
Teatrul de Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani
Pe 24 martie anunță că va transmite spectacolele online pe platforma E-theatrum. Pe data de 29 aprilie, la aniversarea de 67 de ani a personajului Vasilache, cel mai îndrăgit și reprezentativ personaj din teatrul pentru copii românesc, a lansat concursul O urare pentru Vasilache!
Teatrul de Păpuși Brăila
Pe 24 martie a anunțat, sub sloganul Stai acasă, difuzarea live pe Facebook a spectacolelor în fiecare miercuri de la ora 10.00, acestea urmând a fi disponibile doar pe durata transmisiunii. A anunțat pe 12 aprilie organizarea Atelierului Micilor Artiști Online, un joc interactiv online. Desenele create de micuții artiști pe baza cuvintelor cheie (Natură, Iepurași și Ouă) trebuiau fotografiate și postate într-un comentariu la această postare. Au fost alese cele mai frumoase desene, postate ulterior în ziua de Paște pe pagina teatrului sub forma unui videoclip al veseliei. A anunțat pe 25 aprilie că în fiecare seară de vineri și duminică actorii vor citi câte o poveste, transmisă LIVE pe pagina de Facebook începând cu 26 Aprilie 2020 la ora 20:00. Transmisiunile LIVE ale poveștilor rămân disponibile pe pagina Facebook post-transmisiune. A anunțat pe 1 mai Concursul de Creație online Prietenii lui Cărăbuș. Micii artiști trebuie să realizeze desene, pe baza poveștii „Prietenii lui Cărăbuși” de Daniela Mihovici. Desenele trebuie fotografiate și postate într-un comentariu la această postare începând din 1 mai. Câștigătorii urmează să fie anunțați pe data de 1 iunie, premiile constând în 3 invitații pe 1 an la Teatrul de Păpuși Brăila.
Teatrul „Maria Filotti” Brăila
A anunțat pe 24 martie programul TMF, În vizită la dumneavoastră, care constă în vizionarea săptămânală gratuită pe canalul de YouTube al Teatrului a unor spectacole de referință din stagiunile trecute. Spectacolele rulează în fiecare după-amiază și seară de miercuri și vineri, în intervalul orar 16.00-24.00. A anunțat pe 13 aprilie, seria postarilor online cu spectacole de referință din Arhiva instituției. Primul spectacol transmis a fost longeviva comedie Mai cântă o dată, Sam! de Woody Allen.
Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov
Pe 24 martie a difuzat primul spectacol din repertoriul instituției: Făt Frumos’s story, difuzat pe pagina oficială de Facebook.
Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați
Pe 25 martie a deschis stagiunea online de poezie: actorii teatrului vor recita versuri ale autorilor care au schimbat lumea în fiecare miercuri de la ora 19.00, dar și în zilele importante din calendarul literar mondial. Pe 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului, deschide seria interviurilor online cu actori ai teatrului și arhiva de spectacole și prezintă publicului o parte dintre producțiile din stagiunile anterioare. A anunțat pe 13 aprilie, în condițiile prelungirii stării de urgență, suspendarea pregătirilor pentru prima ediție a Festivalului de Teatru și Arte Performative pentru Adolescenți (FTAPA), care urma să aibă loc în perioada 11-12 mai 2020 la Galați.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Pe 25 martie a început transmisiunea online a spectacolelor. Programul poate fi consultat pe lista de evenimente a paginii. Tot pe a anunțat pe 25 martie lansarea campaniei Theatre on Air cu interviuri și podcasturi cu actori, regizori, scenografi despre spectacolele teatrului. Programul lunii mai poate fi consultat aici. Pe 23 aprilie a început o serie de clipuri cu sonete de William Shakespeare recitate.
Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara
A anunțat pe 25 martie proiectul Întâlnire la voi acasă. O serie de spectacole sunt disponibile pentru vizualizare până pe 1 mai 2020 pe canalul de YouTube. Pe 2 aprilie s-a alăturat altor 80 de reprezentanți ai festivalurilor din Europa într-o discuție moderată de European Festivals Association despre importanța artelor în situația distanțării sociale. A încheiat pe 26 aprilie seria Întâlnirilor la voi acasă. Timp de 15 zile, a difuzat, pe canalul de YouTube,câte un spectacol din repertoriu pe zi. Înregistrările tuturor acestor spectacole difuzate pe canalul YouTube al Teatrului Național au fost disponibile până în data de 1 mai 2020.
Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
A anunțat pe 25 martie intenția de a transmite în această perioadă spectacole de teatru jucate în direct, spre deosebire de majoritatea demersurilor similare care se concentrează pe difuzarea de spectacole din arhivă. Până la data de 5 aprilie nu au programat niciun eveniment în acest sens. Pe 3 aprilie au început înscrierile la Drama pentru toți – Ateliere de scriere dramatică, care se vor desfășura online.
Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
Pe 26 martie a început campania ##staiunminut, un calup de clipuri cu actori ai teatrului desfășurând diverse activități casnice și îndemnând publicul să stea acasă. Pe 31 martie a anunțat seria de transmisiuni online care a cuprins 9 spectacolele difuzate în luna aprilie.
Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” București
Pe 26 martie a anunțat campania De la Tănase, în direct la voi în case!, spectacolele fiind difuzate pe canalul de YouTube al teatrului.
Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu
Pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, a transmis cu ajutorul posturilor de televiziune locală cinci producții proprii, difuzate atât la TV, cât și live pe Facebook. A anunțat pe 2 aprilie anularea ediției a doua a Festivalului de Teatru Elvira Godeanu, programată să se desfășoare în luna mai 2020 la Târgu Jiu.
Teatrul German de Stat Timișoara
Pe 27 martie a sărbătorit Ziua Internațională a Teatrului cu difuzarea online a spectacolului Jurnal de România. Timișoara / Tagebuch Rumänien. Temeswar. Pe 27 aprilie a continuat transmisiunile cu spectacolul În umbra uitării de Simona Vintilă urmat de Prostia omenească după Ion Creangă.
Teatrul Municipal „Csiki Jatekszin” Miercurea Ciuc
Pe 27 martie a început difuzarea spectacolelor în mediul online.
Teatrul de Stat Constanța
Pe 27 si 78 martie a difuzat transmisiunea online a spectacolelor Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni și Cea mai frumoasă soție de Eugène Labiche. Din 31 martie desfășoară proiectul #pescenaBACului – un proiect online, realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în cadrul căruia actorii teatrului recită texte din programa școlară obligatorie pentru examenul de bacalaureat. Pe 9 aprilie, a găzduit, în parteneriat cu Asociaţia Frilensăr.ro, ateliere online de scriere dramatică pentru adoleșcenți cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț, Sibiu. Pe 16 aprilie a anunțat donarea a 10% din salariilele angajaților institutiei pe luna martie pentru achiziționarea de materiale de protecție pentru cadrele medicale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța „Sf. Apostol Andrei”. Din banii strânși s-au achiziționat 600 de maști de protecție FFP2, 360 de halate chirurgicale sterile și 40 litri de gel dezinfectant de mâini.
Teatrul „Figura Studio Szinhaz” Gheorgheni
Pe 27 martie are loc difuzarea online a spectacolului Trei surori. Din 30 martie, programul de difuzări a fost supus votului audienței, care poate alege dintr-o listă de 4 reprezentații. Majoritatea difuzărilor sunt redate pe canalul de YouTube, dar un acces facil la spectacole se face prin pagina de Facebook.
Teatrul „Metropolis” București
Pe 27 martie a lansat campania #încăunmotivsăstaiacasă cu povești despre actorii teatrului.
Teatrul Municipal Matei Vișniec Suceava
A început pe 28 martie seria de postări #stațiacasă care constă în clipuri cu actorii teatrului recitând. Pe 9 aprilie, in colaborare cu Asociația Frilensăr.ro a lansat Drama pentru toți, un proiect de scriere dramatică online destinat exclusiv adolescenților din țara noastră, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Teatrul Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea
Pe 29 martie a anunțat faptul că va prezenta online pe pagina oficială de Facebook și pe site-ul teatrului spectacolele Groparii, după scene din Hamlet de William Shakespeare, regia și design costume Vlad Popescu, și Căsătoria, după N.V. Gogol, regia Aurel Palade.
Toate spectacolele acestei ministagiuni online vor putea fi vizionate la orice oră.
Teatrul „Aureliu Manea” Turda
Începând cu 30 martie postează scurte intervenții ale actorilor #stamacasăimpreuna, cu încurajări pentru respectarea regulilor impuse de autorități: Cutiuța cu povești – de luni pana vineri la ora 13.00, După o lună de covid-19 – de luni până vineri la ora 9.00, Întâlnirea de cu seară – de luni până vineri la ora 18.00, Poezia de weekend – sâmbătă și duminică la ora 20.00, O clipă cu Radu Botar. Pe 5 aprilie a transmis În cautarea sensului pierdut primul spectacol online.
Teatrul „C. I. Nottara” București
A început pe 30 martie campania Lucrând de acasă cu postări care documentează activitatea casnică a actorilor teatrului și sub titlul Dacă azi s-ar fi jucat realizează o trecere în revistă a istoricului spectacolelor oferite de instituție. A lansat pe 6 aprilie proiectul #CEI3FANTASTICI, prin care propun crearea unui cadru inedit de dialog al actorilor Teatrului Nottara și spectatorii. Pe 23 aprilie lansează seria De ce Nottara prin care postează clipuri cu artiștii Nottara explicând cum au ajuns să facă parte din echipa instituției. Pe 11 mai, împreună cu Muzeul Național de Artă al României a demarat campania online Actori de pus în ramă. Campania constă în interpretarea unor lucrări din patrimoniul MNAR de către actorii Teatrului Nottara. Proiectul este inspirat de provocările lansate de marile muzee ale lumii în această perioadă de carantină ce încurajează implicarea publicului în re-interpretarea operelor de artă. Pe baza informațiilor de specialitate primite de la MNAR, actorul „pus în ramă” povestește despre lucrarea pe care a reinterpretat-o în scurte materiale video lansate pe paginile de Facebook ale Muzeului Naționale de Artă al României și Teatrului Nottara.
Teatrul Municipal Baia Mare
A început pe 1 aprilie seria de clipuri #dordeteatru. Începând cu 6 aprilie postează clipuri cu povești pentru copii recitate de actorii secției de papuși. Pe 23 aprilie au început seria de clipuri cu sonete de William Shakespeare. Pe 1 mai a lansat proiectul Patru Pereți cu videoclipuri cu artiști și prieteni ai teatrului.
Teatrul Tineretului Piatra Neamț
Pe 2 aprilie a anunțat că au mai rămas doar două săptămâni în care regizori și regizoare sub 35 de ani se pot înscrie în proiectul #SafeSpoTT pentru montarea, la Sala Mare TT, a celui de-al treilea text câștigător al Concursului de dramaturgie contemporană “Corneliu-Dan Borcia”. Pe 3 aprilie Atelierul de povești revine, de data aceasta online, pentru copii între 7 și 10 ani care debordează de imaginație. Atelierul constă în crearea unei povești nou-nouță alături de alți copii. Pe 15 aprilie a difuzat un spectacol-lectură online, interactiv, realizat în parteneriat cu Librăria Humanitas Piatra Neamț, pe baza volumului Secretul Monstrului de Otilia Mantelers, care se adresează copiilor cu vârste între 5 și 7 ani.
Teatrul Alexandru Davila Pitești
Pe 6 aprilie a început să posteze repetiții muzicale online ale actorilor instituției. A lansat pe 27 aprilie proiectul Teatrul ca poezie”.
Teatrul Victor Ion Popa Bârlad
Pe 11 aprilie a postat prima înregistrare a unui spectacol integral: Idolul și Ion Anapoda de G. M. Zamfirescu.
În mod similar teatrelor publice, teatrele independente au folosit mediul digital pentru a transmite spectacole către publicul de acasă. Unele teatre mici, având spectacole de studio, au permis chiar transmisiunea live a unor spectacole. În plus, multe dintre teatrele independente au pregătit programe recurente dedicate copiilor, rezidențe artistice și dramatice, precum și proiecte culturale cu implicații sociale sau umanitare.
—
Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca
Pe 10 martie a postat pe pagina de Facebook un video despre tehnica de spălat pe mâini pe melodia preferată – #terapiaprinartă – cu actori ai teatrului. Pe 18 și 20 martie a desfășurat un atelier online de fotografie pentru copii. Pe 22 martie a desfășurat un atelier online de clovnerie pentru copii. Pe 24 martie a desfășurat un atelier online de improvizație pentru copii. Pe 27 martie a publicat pe site-ul și pagina de Facebook ale teatrului o listă cu spitalele care au nevoie de donații, în semn de solidaritate pentru mediul sanitar, invitând publicul să sugereze completări ale listei.
Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca
Pe 12 martie a lansat campania Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică (eveniment anual). Pe 14 martie a lansat Fresh Start – rezidențe de creație (eveniment anual la a 4-a ediție).
Unteatru, București
Pe 12 martie a anunțat că va transmite online spectacole live și a propus un ghid al spectatorului de acasă. O parte dintre spectacole sunt gratuite pentru public, fiind sponsorizate de firme private. Pe 31 martie a lansat contul de Patreon al teatrului și a făcut apel la spectatori să facă o donație recurentă pentru a păstra teatrul funcțional.
/Form Space, Cluj-Napoca
Pe 14 martie a anunțat anularea evenimentelor programate offline și lansarea unor oportunități de conectare online. Ulterior au postat live streamuri cu artiști locali, dar și internaționali.
Magic Puppets, Cluj-Napoca
Pe 14 martie a anunțat că mută reprezentațiile în mediul online, pe pagina de Facebook a instituției. Pe 18 martie a început seria de Povești pe canapea, povești interactive cu implicarea spectatorilor prin intermediul comentariilor pe Facebook. Spectatorii pot alege ce obiecte sunt folosite în poveste. Pe 23 martie a lansat o serie de episoade live despre știință pentru copii, cu unul dintre actorii teatrului.
Asociația Culturală Replika, București
Pe 16 martie a lansat campania „Povești la Replika Online” – un apel la spectatori să se înregistreze video în timp ce citesc 2 minute dintr-o carte preferată. Filmările sunt postate pe pagina de Facebook a teatrului.
Teatrul InDArt, București
Pe 18 martie a anunțat că va transmite online, gratuit, fragmente din spectacolele, dar și interviuri cu actorii Teatrului InDArt, sub tagul #teleteatru, și a făcut apel la solidaritatea spectatorilor punând la dispoziție mai multe variante de bilete și abonamente.
3g Hub, Târgu Mureș
Pe 19 martie a lansat o provocare interculturală adresată membrilor publicului care sunt rugați să posteze filmări în care continuă afirmația „Le mulțumesc vecinilor mei de cealaltă etnie pentru…”. Pe 20 martie a făcut public online, cu acces liber pe canalul de Youtube 3g Hub, spectacolul de teatru documentar „20/20” de Gianina Cărbunariu (2010) pe tema conflictelor interetnice “Martie Negru” din 1990. Spectacolul a fost disponibil până pe 22 martie inclusiv. Pe 20 martie a invitat publicul la o dezbatere liberă online, pentru a suplini evenimentul anulat „Martie 90 – 30 de ani. Vrem să vorbim despre asta?”. Pe 25 martie a anunțat că 3g HUB ajută persoanele în vârstă sau care se află în imposibilitatea de a-și părăsi domiciliul să-și procure cumpărăturile în siguranță, în mod voluntar. Pe 29 martie lansează concursul „Vrei o drojdie?”, prin care își încurajează publicul să achiziționeze bilete la spectacolul de teatru Mihai Viteazul până pe 1 aprilie, susținând astfel un teatru independent și intrând totdată într-o tombolă pentru un cub de drojdie cu autograful regizorului spectacolului.
Teatrul Vienez pentru Copii, București
Pe 19 martie a anunțat că își va desfășura cursurile pentru copii în mediul online, pe platforma Zoom. Pe 23 martie a anunțat că vor difuza online, gratuit, în fiecare săptămână câte o înregistrare a unui spectacol de teatru din arhiva instituției. Pe 27 martie a anunțat că începe să transmită pe canalul de YouTube o serie de ateliere de teatru la distanță dedicate copiilor.
Teatrul de Artă București
Pe 19 martie a început difuzarea online, gratuită, pe pagina de Facebook a teatrului, a înregistrărilor unora dintre spectacole. Înregistrările sunt difuzate în regim Premiere-video și rămân disponibile spre vizionare, timp de 48 de ore.
Teatrul Apropo, București
Pe 20 martie a anunțat că va transmite online contra cost o parte dintre spectacole sub sloganul Nu te spăla pe mâini de teatru!. Pe 22 martie a anunțat că și-a stabilit orarul pentru a nu se suprapune cu alți „colegi din independent”. Pe 27 martie a lansat un apel de proiecte pentru artele spectacolului.
Teatrul Arte dell’Anima, București
Pe 27 martie a început să difuzeze în regim live stream gratuit pe pagina de Facebook înregistrări ale unor spectacole de teatru, prima fiind spectacolul „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia lui Florin Liță – cu peste 5000 de vizualizari atât pe 27 martie cât și pe 31 martie. Pe 29 martie a început o serie de cursuri online de dezvoltare personală prin teatru pentru copii, cursuri ce se desfășoară după programul normal al teatrului și implică la acest moment 50 de copii.
Pe 24 aprilie a organizat un workshop de dezvoltare personală prin teatru online, pentru educatoarele de la Grădinița „Colț de Rai” București. Acest workshop a fost ținut de către Silviu Biriș și Crina Lință, fondatoarea și președintele Teatrului Arte dell`Anima.
Pe 6 mai a anunțat că este primul teatru din România care a instalat un sistem inteligent termoscanner de măsurare a temperaturii corpului uman la intrarea în sala de spectacol, capabil să analizeze temperatura a 100 de persoane simultan.
Varoterem Projekt, Cluj-Napoca
Pe 30 martie a postat pe pagina de Facebook un film scurt cu actori ai teatrului oferind lecții de yoga și a anunțat că vor urma filmări similare.
BIS Teatru, Sibiu
Pe 4 aprilie a lansat campania Basme de pe planeta albastră cu povești online live dedicate în special copiilor.
Teatrul Coquette, București
Pe 16 martie a anunțat că își va muta activitatea în mediul online. Pe 19 martie a avut loc prima transmisie online a unei înregistrări de spectacol de teatru, pe platforma Vimeo. Pe 20 martie a anunțat că are sprijinul Eventbook pentru publicarea online a spectacolelor. Pe 4 aprilie a postat un showcase al spectacolelor oferite online, precum și o listă cu argumente pentru a cumpăra bilete pentru spectacolele de teatru transmise online.
Odată cu impunerea măsurilor de restricție, instituțiile muzicale și-au adaptat activitatea apelând la platforme digitale precum Facebook sau Youtube pentru a transmite înregistrări ale spectacolelor de muzică din stagiunile anilor trecuți. O parte dintre aceste instituții au inițiat și programe cultural-educative pentru copii, iar în unele cazuri s-au implicat în confecționarea de echipamente de protecție pentru voluntarii din spitale.
—
Opera Comică pentru Copii
Pe 9 martie a anunțat că se va conforma restricțiilor cauzate de Covid-19 și va muta activitatea în mediul online, cu transmisii live și înregistrări. Pe 10 martie a făcut public programul transmisiunilor online pentru următoarea săptămână. Pe 16 martie a organizat un sondaj de opinie pentru a se consulta cu publicul în legătură cu o nouă aplicație de redare a conținutului online, contra cost. Pe 16 martie a început seria de ateliere video Micii grădinari. Pe 18 martie a făcut un apel de solidaritate către public, recomandând achiziționarea de bilete în avans printr-un sistem de vouchere. Pe 21 martie a început Turul în spatele cortinei. Pe 23 martie, printr-un clip video, a lansat aplicația Opera Comică pentru Copii, pentru acces mai facil la conținutul transmis online. Pe 24 martie a început seria Filme de zece, Povești cu Felicia, Ne jucăm la OCC, Zâmbete la OCC, Fabule cu Nino, Gimnastica de dimineață. Pe lângă seriile recurente, a postat constant interviuri, portrete și momente de virtuozitate ale membrilor echipei OCC. Pe 31 martie a lansat campania Stingem griji pentru sprijin financiar și prevenirea urgențelor alături de FEQS Group. Astfel 𝟐𝟎% din veniturile generate din achiziționările de abonamente în aplicația #OperaCopiilor, au fost donate pentru copiii din medii defavorizate (case de copii, spitale de copii, centre familiale). A lansat pe 3 aprilie Campania Căpșunariul copiiilor dorind să pună în prim plan pasiunea echipei OCC care nu se lasă învinsă de greutățile momentului și încearcă să găsească soluții cât mai diverse pentru a continua să transmită online spectacole și emisiuni. Pe 7 aprilie a lansat programul Alo, Opera Copiilor! în cadrul căruia copiii pot suna și sta la povești cu personajele lor preferate din spectacolele OCC. Pe 13 aprilie a anunțat, ca parte din programul Alo, Opera Copiilor! concursul în cadrul căruia se poate câștigă zilnic câte un abonament pentru aplicația #OperaCopiilor. Perioada de desfășurare este de trei luni. Pe 22 aprilie lansează un concurs împreună cu Forbes Kids o provocare pentru copii să-și deseneze sentimentele, să exprime în culori ce simt și ce văd în jurul lor. Cele mai interesante, amuzante, originale 10 desene vor fi premiate și publicate în ediția Forbes Kids din iunie. Pe 4 mai anunță noua emisiune Leapșa cu Gust, disponibilă în aplicația #OperaCopiilor: www.operacomica.ro! Tot pe 4 mai a anunțat că se pot organiza zile de naștere online împreună cu echipa OCC, cu întrebări interactive, activități și multă voie bună! Fiecare participant primește de asemenea un abonament în aplicația OperaCopiilor! Pe 9 anunță o nouă emisiune online, un duel al instrumentelor în care publicul alege câștigătorul prin vot.
Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”
Pe 10 martie a lansat Stagiunea Online Madrigal, postând înregistrări ale spectacolelor oferite de instituție #StagiuneaOnlineMadrigal, pe canalul de YouTube al corului. Pe lângă publicarea online a fragmentelor din spectacolele Corului Madrigal, instituția a demarat campanii destinate copiilor, grupul țintă al programului Cantus Mundi: Ne spălăm pe mâini cântând!, Cântă cu mine!. Pe 25 aprilie, tot în #StagiuneaOnlineMadrigal, lansează seria Florilegiul bizantin – behind the scenes, cu imagini și filme care au documentat aceste pregătiri, începând cu înregistrarea audio în studio a materialului și continuând cu filmarea spectaculoasă de la ruinele Mănăstirii Chiajna.
Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești
A lansat pe 13 martie Stagiunea Online cu o serie de concerte anunțate prin pagini de evenimente. Pe 28 martie deschide seria concertelor educative ale Stagiunii online a filarmonicii. A anunțat pe 16 aprilie donația de măști medicale către Spitalul Municipal și la Spitalul de Pediatrie Ploiești, realizată cu ajutorul colaboratorilor și salariaților.
Opera Națională Română Iași
Pe 15 martie a anunțat că va transmite online, gratuit, pe site-ul instituției, înregistrări ale spectacolelor de operă din arhivă.
Filarmonica „George Enescu” București
Împreună cu Asociația Clasic e Fantastic a anunțat pe 17 martie publicarea pe site-ul și pagina de Facebook a instituției concertele din colecția Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica 2011-2020. Fiecare concert din colecție va fi disponibil câte două zile. Pe 30 martie a anunțat începând cu 2 aprilie deschiderea unei stagiuni online care conține o parte dintre cele mai importante concerte înregistrate în ultimii ani pentru a contribui, prin muzică, în lupta pe care umanitatea o duce împotriva COVID-19. Pe 1 aprilie a anunțat înființarea canalului de YouTube al filarmonicii, accesibil gratuit de către public. Săptămânal sunt postate înregistrări de concerte, interviuri și oratorii. Pe 5 aprilie a început să posteze seria Clasic e fantastic. Cum sa înțelegem muzica – online, începând cu Simfonia clasică. A anunțat din 8 mai prezența timp de trei zile în stagiunea online a Festivalului Enescu.
Opera Națională Română Cluj-Napoca
Pe 17 martie a anunțat că va transmite online, gratuit, pe site-ul instituției, înregistrări ale celor mai îndrăgite spectacole. Înregistrările pot fi vizionate 24 de ore de la postare. Pe data de 1 mai a transmis online timp de 24h evenimentul BALUL OPEREI 2018, înregistrare în parteneriat cu TVR Cluj. Pe 8 mai redeschide agenția de bilete. Cu ocazia Centenarului Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, lansează o campanie prin care publicul poate trimite o filmare urând La mulți ani instituției în vederea compilării unui clip aniversar.
Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca
Pe 18 martie a publicat pe YouTube înregistrarea concertului Aurul Rinului de Richard Wagner, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, și pe 20 martie înregistrarea concertului Sing the Spring and Swing. Începând cu 23 martie a publicat momente muzicale înregistrate prin platforme de video call: Rock Trap, compusă de William J. Schinstine, moment din Rapsodia 1 de George Enescu, Isn`t she lovely de Stevie Wonder, moment de percuție, compoziție de Steve Reich. A anunțat pe 8 aprilie The Better Together Global Orchestras Network, un proiect din care au făcut parte Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, Musica Ricercata, Orchestra de Tineret a Canadei, Orchestra de Tineret a Rusiei, Orchestra Națională de Tineret din Singapore, Melbourne Youth Orchestras, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Filarmonica din Macedonia de Nord, Corul de Copii al Orchestrei Radio din România și Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea
A anunțat pe 18 martie premiera online a concertelor transmise în regim live pe YouTube. Linkurile sunt active pentru 24 de ore de la data transmisiunii.
Opera Națională Română din Timișoara
Pe 18 martie a început să transmită online, gratuit, fragmente din arhiva spectacolelor de operă ale instituției.
Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați
Pe 18 martie a anunțat că va transmite online premiera unui spectacol de teatru. Pe 22 martie a anunțat că va difuza în continuare pe pagina de Facebook spectacole din repertoriul instituției. Pe 27 martie a anunțat că membri din echipa teatrului au confecționat măști de protecție pentru voluntarii din spitale.
FIilarmonica Pitești
A anunțat pe 19 martie difuzarea de concerte din arhiva instituției pe toată perioada suspendării activității, în baza unui parteneriat încheiat între Filarmonica Pitești și postul de televiziune SUPER TV. Concertele pot fi urmărite în fiecare marți și joi, de la ora 18.00, pe www.supertv.ro.
Filarmonica Brașov
A lansat pe 19 martie seria de concerte Filarmonica la tine acasă cu transmisiuni live pe Facebook cu înregistrări din arhiva instituției. Pe 3 aprilie va debuta și seria de concerte educative online gândite pentru a veni în sprijinul programului Școala Altfel. Accentul s-a pus pe prezentarea unui compozitor și creațiilor muzicale ale acestuia, dar și a instrumentelor muzicale, concertul devenind un instrument de educație muzicală în cadrul orelor de muzică.
Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
Pe 19 martie anunță transmisia spectacolelor online, pe pagina de Facebook a instituției.
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Constanța
Pe 19 martie a anunțat că anulează spectacolele cu publicul și că va transmite pe pagina de Facebook fragmente de înregistrări ale spectacolelor și fotografii din arhiva instituției. Pe 26 martie a pus la dispoziția publicului online un playlist numit În loc de cuvinte…, conținând înregistrări ale spectacolelor. Pe 27 martie a început postarea unor clipuri video cu artiști ai instituției demonstrându-și virtuozitatea. Pe 11 aprilie 2020, a difuzat spectacolul A Whole New World. Înregistrarea este disponibilă online, pe site-ul instituției pe tot parcursul acestei perioade dificile.
Filarmonica de Stat Sibiu
Pe lângă difuzarea periodică sub formă de livestream a concertelor, publică din 20 martie folosind tagul #stageathome o serie de fragmente muzicale înregistrate cu ajutorul platformelor de video call. Pe 1 aprilie a anunțat o serie de concursuri educative săptămânale. Premiul constă într-o invitație dublă la alegere, la orice concert al Filarmonicii odată cu reluarea stagiunii și un CD cu Orchestra Filarmonicii Sibiu. Pe data de 28 aprilie a postat primul clip de încurajare din partea muzicienilor pentru cei din linia întâi. Pe data de 9 mai a lansat Sibiul, oraș al culturii, solidar prin cultură! pentru care instituțiile de cultură ale orașului și-au dat mâna și au transformat Sibiul într-o scenă uriașă, transmițând un mesaj încărcat de emoție, optimism și solidaritate tuturor cetățenilor europeni! Pe data de 10 mai a anunțat Campania Summitul Înțelepților la Sibiu, inițiată de Filarmonica de Stat și Clubului Lions Brukenthal Sibiu, sub îndemul #solidaripentrusibiu. Această campanie aduce în cetate personalitățile culturii mondiale, care s-au confomat măsurilor de protecție. Îi putem găsi prin tot orașul, purtând mască, dar având o vorbă de încurajare pentru fiecare dintre noi.
Filarmonica „Oltenia” Craiova
A lansat pe 20 martie campania Minutul de muzică cu o serie de clipuri casnice realizate de artiștii instituției. A lansat pe data de 12 aprilie seria Povestea lui Urson, o serie de povești cu subiect muzical.
Opera Națională București
Pe 21 martie a lansat programul Seri de Operă Online în cadrul căruia va transmite online, pe pagina de Facebook și pe site-ul instituției, înregistrări ale spectacolelor din repertoriu. Pe 2 aprilie a postat programul Seri de Operă Online pentru luna aprilie.
Opera Națională Maghiară din Cluj-Napoca
Pe 25 martie a anunțat că va transmite online, gratuit, pe canalul de YouTube al instituției, o serie de spectacole de operă ale Operei Maghiare din Ungaria.
Filarmonica „Mihail Jora” Bacău
Pe 29 martie a publicat un fragment muzical înregistrat cu ajutorul unei platforme de video call: Mosgrad Express, compusă de Gèrard Berlioz. A anunțat pe 3 aprilie realizarea unei donații către Spitalului Județean de Urgență.
Filarmonica Banatul Timișoara
Pe data de 31 martie a anunţat o serie de postări muzicale în versiune interpretativă proprie, realizate în zilele de marţi (recitaluri camerale) şi vineri (concerte simfonice) ale fiecărei săptămâni pe canalul Youtube al Filarmonicii.
Filarmonica Lyra-George Cavada Brăila
Pe 8 aprilie a anunțat debutul stagiunea online a filarmonicii.
Cele mai multe muzee au promovat în această perioadă conținut deja existent online: tururi virtuale, imagini panoramice ale expozițiilor permanente sau bunuri culturale mobile digitalizate 3D, alături de postări despre aniversări sau exponate din expozițiile curente. O listă a muzeelor cu tur virtual și o lista a evenimentelor digitale au fost realizate de către Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital din Institutul Național al Patrimoniului.
În plus, o parte dintre muzee au avut pe Facebook postări despre activitatea curentă desfășurată de angajați, dar și despre noi expoziții pregătite în această perioadă și care vor fi lansate după încheierea stării de urgență.
—
Muzeul Municipiului București
Pe 13 martie, a început tranziția către online în contextul stării de urgență. Pe 1 aprilie, a făcut un rezumat al activităților desfășurate în această perioadă: toate paginile de Facebook ce aparțin muzeului au devenit reviste culturale, o nouă secțiunea Cinema Muzeion a apărut pe site-ul instituției. De asemenea, scurte filme documentare sunt disponibile și pe pagina de YouTube.
Pe data de 1 aprilie a anunțat Invitația de participare cu lucrări la Salonul BD – „Povești din București în benzi desenate” EDIȚIA A VII-a (1 iulie – 31 august 2020).
Pe data de 2 aprilie a anunțat că proiectul „București în 5 minute” – publicație lunară oferită gratuit de Muzeul Municipiului București tuturor vizitatorilor săi – merge mai departe online, chiar și în vremuri de pandemie.
Pe data de 3 aprilie a lansat patru programe speciale pentru copii – „Muzeul animat” (în fiecare miercuri), activități „Comics Didactic” susținute de Mihai Grăjdeanu;, „Joia copiilor” cu Asociația Artelier D, în fiecare vineri „Povești și experimente la Muzeul Municipiului București” cu Asociația Learning by Teaching și în fiecare zi de sâmbătă „Colorează cu artă”.
Pe data de 4 aprilie a lansat o nouă expoziție virtuală! – „Gheorghe Petraşcu, artist remarcabil al veacului trecut”, împreună cu Pinacoteca Muzeului Municipiului București.
Pe data de 24 aprilie a pus la dispoziție online zece filme documentare dedicate Centenarului Marii Unirii.
Pe data de 5 mai a lansat primul proiect expozițional virtual SF integral al Muzeului Municipiului București: expoziția „Maeștri ai benzii desenate science-fiction românești, perioada 1960-1989”.
Muzeul Național al Literaturii Române
Pe 13 martie a început să posteze fragmente descriptive despre viața personalităților din domeniul cultural. Pe 23 martie a început seria de tururi ghidate video ale caselor memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române. Pe 24 martie a început seria de clipuri video cu povești ale autorilor români citite de muzeografi ai MNLR. Tot pe 24 martie a început să difuzeze pe pagina de Facebook și canalul de YouTube al instituției o selecție de înregistrări din cadrul Festivalului Internațional de Poezie București și, sub titlul Amintiri din prezent, înregistrări din Arhiva Muzeului Național al Literaturii Române. Pe 27 martie anunță Concursul de ilustrații de carte, desfășurat în perioada 1 aprilie – 15 mai. Pe 30 martie a lansat turul virtual al casei memoriale Anton Pann. Pe 7 aprilie lansează proiectul educațional Să vă spun o poezie, prin care îi invită pe prietenii MNLR, în special pe copii, să se filmeze recitând o poezie.
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
A început pe 15 martie seria de postări din campania #TOP100, un clasament al celor mai valoroase exponate din patrimoniul muzeului.
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sfântu Gheorghe
A publicat pe 17 și 18 martie jocuri pentru copii inspirate din expozițiile muzeului.
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad
În încercarea de a asigura clipe de relaxare și încântare iubitorilor de artă, a lansat pe 17 martie Expoziția ANTIVIRUS 2020 sub forma unei galerii cu fotografii ale unor lucrări de pictură aflate în patrimoniul instituției și semnate de artiști celebri, care au abordat drept subiect florile și anotimpul care anunță trezirea la viață a naturii.
Pe data de 30 aprilie a lansat „Arta Chirurgului – comorile de artă din colecția Ion Chiricuță”.
Pe data de 4 mai a lansat seria „5 MINUTE LA MUZEU” începând cu clipul “O FAMILIE DE ARTIȘTI”.
Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare"
Pe 22 martie a lansat Campania Totul va fi bine prin care invită copiii să coloreze desene care sunt puse la dispoziție pe Google Drive. Rezultatele sunt apoi publicate într-un album de „monografie colectivă” pe Facebook și Instagram.
Pe data de 4 aprilie a lansat #ArtCanHelp ce constă în colorarea schițelor cu scene urbane oferite online de Muzeu. Prima schiță este „Centrul Vechi din Baia Mare” de Mikola András. Imaginile sunt realizate în cadrul proiectului „Activează arta”, în parteneriat cu Asociaţia Da’DeCe și cofinanțat de AFCN.
Muzeul Memorial Ipotești (Comuna Ipotești, Botoșani)
A lansat începând cu data de 23 martie campania Stau acasă și povestesc și din 27 martie În fiecare zi un bun din patrimoniul Memorialului Ipotești!.
Pe data de 10 aprilie a anunțat o campanie cu ocazia Săptămânii bibliotecilor – 2020, care s-a desfăşurat în perioada 23-29 aprilie, ce a constat în trimiterea unui mesaj video sau scris din partea publicului explicând ce cărți citesc. Cele mai interesante mesaje au fost postate pe pagina Memorialului, ca să inspire alți copii sau adulți, şi au fost premiate.
Pe data de 5 aprilie anunțat seria „Galeria de poeți”, „un omagiu adus poeților trecuți dincolo de Styx, care au dat culoare vieții literare din Botoșani.”
Muzeul Național al Țăranului Român
Pe 25 martie a lansat proiectul Muzeul de-acasă, o colecție de obiecte și poveștile lor (încă) nespuse, prin care Muzeul Țăranului provoacă vizitatorii virtuali să se întrebe care este obiectul prețios? Care este lucrul a cărui poveste merită spusă, pentru că te face să te simți acasă sau, din contră, te duce cu gândul departe? Astfel, sunt adunate imaginile și poveștile pe care vizitatorii le trimit și sunt postate pe pagina Arhivei de Imagine MȚR. Ulterior, imaginile colectate vor face parte dintr-o serie curatoriată de pe platforma web Rețelele Privirii.
Pe 8 aprilie a început un program de lectură pentru copii, desfășurat în fiecare luni, miercuri și vineri, și intitulat Povești de seară…mețeriste, susținând importanța lecturii în creșterea și educația copiilor.
Pe 24 aprilie a lansat campania cotidiană online Casa de-a casa, cu misiunea de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui într-o arhivă. Actuali sau foști specialiști ai muzeului însoțesc publicul prin poveștile lor, îndemnând vizitatorii online să contribuie la colecție cu propriile lor experiențe de locuire.
Pe 26 aprilie a inițiat proiectul #MȚR mă inspiră, prin care propune familiilor cu copii să valorifice acest timp petrecut alături de cei mici și să diversifice activitățile creative, artistice folosindu-le atât ca mijloc de exprimare a unui talent și de relaționare cu ceilalți, cât și ca o modalitate de terapie. Pornind de la activități transmise de Muzeu pe canalele de social media, publicul este îndemnat să contribuie cu propriile variante creative despre: #TEATRU ACASĂ, #JURNAL DE PANDEMIE, #MUZEUL LA CUTIE, #CE VEZI DE LA FEREASTRĂ, #GRĂDINĂRIM ACASĂ, #ADUSE CU POȘTA.
Pe 29 aprilie a lansat De la tilincă la opincă. Dicționar pe sărite, publicat cuvânt cu cuvânt, în fiecare joi, pe pagina de Facebook a muzeului. Nu este un dicționar ca în cărți, ci unul cu multe cuvinte folosite și folositoare la țară, de la bunici, mătuși, vecini, dar și din publicații, din munca de la muzeu, ori din cercetările de teren.
Muzeul Național de Artă al României București
A propus publicului începând cu data de 25 martie o colecție cu opere de artă din patrimoniu ce ilustrează recomandări pentru prevenirea răspândirii infecției cu Covid-19.
Pe 11 mai, împreună cu Teatrul Nottara a demarat campania online „Actori de pus în ramă”. Campania constă în ”interpretarea” unor lucrări din patrimoniul MNAR de către actorii Teatrului Nottara. Pe baza informațiilor de specialitate primite de la MNAR, actorul „pus în ramă” povestește despre lucrarea pe care a reinterpretat-o în scurte materiale video lansate pe paginile de Facebook ale Muzeului Naționale de Artă al României și Teatrului Nottara. Proiectul este inspirat de provocările lansate de marile muzee ale lumii în această perioadă de carantină ce încurajează implicarea publicului în re-interpretarea operelor de artă.
Muzeul de Artă Vizuală Galați
Pe 25 martie a lansat provocarea Totul va fi bine inspirată din inițiativa similară din Italia Andrà tutto bene!: apariția la ferestre și balcoane a desenelor ce înfățișează mesajul alături de un curcubeu. Termenul de înscriere a lucrărilor a fost 1 aprilie, urmând a fi publicate apoi într-o expoziție virtuală.
Muzeul Memorial Octavian Goga, Comuna Ciucea
A publicat pe 27 martie expoziţia virtuală “Cărţi cu autografe şi dedicaţii în biblioteca Muzeului” cu volume aflate în patrimoniul muzeal purtând “amprentele” mai multor personalităţi ale vieţii politice, culturale si academice din întreaga lume.
În perioada 1 aprilie – 8 mai a lansat o serie de expoziții online: 1 aprilie: “Eu sunt o lacrimă târzie…” 10 aprilie: “Autori celebri în biblioteca poetului Octavian Goga” 14 aprilie: “Carte veche religioasă în biblioteca poetului Octavian Goga” 6 mai: “O viață ca o flacără” 8 mai: „Simt Dumnezeu cum mă primeşte-n casă…”.
Muzeul Național Cotroceni
A publicat pe 27 martie secțiunea digitală de publicații de artă și istorie, care pot fi descărcate de pe site-ul instituției.
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați
A publicat pe 27 martie expoziţia virtuală Cărţi cu autografe şi dedicaţii în biblioteca Muzeului cu volume aflate în patrimoniul muzeal purtând amprentele mai multor personalităţi ale vieţii politice, culturale și academice din întreaga lume.
Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova
Pe 28 martie a publicat pentru abonații paginii un test pe Google Forms despre animalele marine. La final, utilizatorul poate verifica răspunsurile corecte.
Muzeul Național George Enescu
Pe 30 martie a anunțat Festivalul online de pian #TotulVaFiBine care se va desfășura pe 14 si 15 aprilie 2020. Pe 31 martie, a publicat o expoziție online dedicată compozitorului Paul Constantinescu.
Muzeul Național al Literaturii Române, Iași
Pe data de 2 aprilie a lansat o serie specială de postări cu tag-urile #unclickpepatrimoniu #muzeuldeacasă
Pe data de 23 martie a invitat membrii Salonului de literatură „Junimea” să trimită cel mult trei poeme scrise pe tema izolării și a însingurării în concursul „Poemele izolării”.
Pe data de 5 aprilie a oferit numerele din anii 2013-2018 ale Anuarului Muzeului Național al Literaturii Române Iași spre descărcare gratuită.
Pe data de 8 aprilie a pus la dispoziția celor interesați o nouă resursă online, care valorifică bogatul patrimoniu de fotografii de arhivă: eTabularium.
Pe data de 14 aprilie a lansat concursul de desene „Personaje în culori” în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași o invitație la lectură și desenat și, totodată, o provocare copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 13 ani: cea de a-și folosi imaginația pentru ilustrarea personajelor din colorata lume a lui Ion Creangă.
Pe data de 14 aprilie a lansat proiectul de promovare a literaturii gastronomice și a patrimoniului Muzeului Național al Literaturii Române Iași, precum și o invitație pentru orice bucătar, amator sau profesionist: „Rețete cercate”.
Pe data de 24 aprilie a lansat i-a invitat pe cei mici să-și petreacă diminețile de sfârșit de săptămână în lumea de basm a lui Ion Creangă cu proiectul „Bună dimineața, poveste!” – un proiect de promovare a lecturii prin intermediul poveștilor.
Pe data de 29 aprilie a lansat concursul de desene pentru copii „Personaje în culori”.
Pe data de 30 aprilie a făcut disponibile pentru descărcare gratuită numerele din anii 2015-2017ai revistei #DaciaLiterară
Pe data de 5 mai a lansat o nouă resursă în spațiul virtual: magazinul de suveniruri. Suvenirurile au devenit disponibile pentru achiziție la un click distanță!
Pe data de 6 mai, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, a organizat o ediție specială a programului „Academia copiilor”.
Pe data de 8 mai a lansat un nou atelier de scriere creativă online: „Povestiri cu final deschis”. Acesta presupunea continuarea unor povești scrise de Mihail Sadoveanu și Otilia Cazimir.
Muzeul Național Brukenthal, Sibiu
Pe data de 3 aprilie a lansat Expoziția: World in Photography. Aceasta prezintă fotografii păstrate în colecția de Grafică documentară a Muzeului Național Brukenthal – Muzeul de Istorie Casa Altemberger și fotografii din colecția personală Louis Guermond.
Pe data de 29 aprilie a distribuit online catalogul „Vesminte, podoabe săsești în reprezentările acestora în pictura vremii”.
Pe data de 11 mai a anunțat că desfășoară proiectul „Brukenthal Contemporan: Culoare și Gust”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acest proiect propune un experiment contemporan – nu felul în care mâncarea este ilustrată în naturile statice, ci felul în care creația culinară poate ilustra o lucrare de pictură!
Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia
Pe 3 aprilie, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia au arhivat în aplicația Cultura Transilvanica lucrări din galeria muzeului, reprezentative pentru cultura Transilvaniei. Cultura Transilvanica este o aplicație de realitate augmentată care arhivează modele 3D de opere de artă iconice găsite în cele mai reprezentative colecții muzeale ale Transilvaniei.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva
Pe data de 6 aprilie a anunțat mutarea online a proiectului „Exponatul Lunii”, care a urmărit promovarea constantă a patrimoniului istoric diversificat deținut de instituție.
Pe data de 23 aprilie a anunțat promovarea săptămânală a unui monument istoric, semnificativ pentru istoria județului Hunedoara și a întregii țări cu seria „Un monument pe săptămână”.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Pe data de 6 aprilie a lansat seria Învăţăminte antropologice ale stării de epidemie. o oportunitate de reflecție asupra situației actuale generate de criza COVID-19, în aşteptarea unor conlucrări inderdisciplinare menite să contribuie la gestionarea şi soluţionarea adecvată a efectelor acestei pandemii în lumea contemporană.
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, Maramureș
Pe data de 9 aprilie a lansat un atelier virtual cu tematică pascală.
Pe data de 1 mai a mutat #atelieruldelectură în spațiul virtual începând cu „Inul și cămeșa” , scrisă de marele povestitor Ion Creangă.
Muzeul Județean de Istorie și Artă, Zalău
Pe data de 15 aprilie a anunțat că începând cu data de 16 aprilie se poate accesa pe site-ul muzeului cea de-a doua parte a expoziției-album despre preocupările pentru menținerea și recuperarea sănătății. Tema acestei părți a fost: ,,Serviciul medical între cunoștințe tradiționale și profesionalizare”.
Pe data de 24 aprilie a distribuit în cadrul miniseriei ,,Poveștile patrimoniului”, povestea uneia dintre cele mai frumoase piese neolitice descoperite pe teritoriul județului Sălaj: ,,Venusˮ de Zăuan.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Pe data de 23 martie, în parteneriat cu Radio Cluj, a lansat seria Muzeul de acasă, prin care muzeul își propune să aducă patrimoniul din depozite mai aproape de public.
Pe 17 aprilie a lansat seria „Arheologia de acasă”, în cadrul căreia publicul este adus (virtual) pe șantierele arheologice, poate viziona imagini din lumile descoperite, și i se va explica istoria prin incursiuni în adânc.
Bibliotecile județene și universitare monitorizate până în prezent au apelat în primul rând la accesibilizarea colecțiilor digitalizate, prin facilitarea accesului direct al utilizatorilor la arhive publicate online sau platforme cu resurse academice online. Încercând să susțină conectarea de la distanță cu utilizatorii bibliotecilor, acestea au creat rubrici online dedicate unor variate subiecte și categorii de vârste, provocări interactive adresate publicului, precum și spații expoziționale virtuale pentru arta produsă de public. În unele cazuri, biblioteca s-a implicat în producerea de echipamente medicale de protecție donate spitalelor din județ.
—
Biblioteca Metropolitană București
Pe 12 martie, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a lansat un concurs de creaţie literară intitulat Lumea de mâine, genul Fantasy, adresat liceenilor bucureşteni, cu intenţia de a descoperi şi promova tineri care au aptitudini artistice. Tot pe 12 martie a lansat un nou program intitulat Ziua, jocul și cartea!, implicând filialele Bibliotecii Metropolitane. Pe 16 martie a anunțat că pe rețelele de socializare oficiale ale BMB vor fi postate concursuri, jocuri, recenzii de cărţi, povești digitale, înregistrări ale unor spectacole ale Teatrului de Păpuși Licurici al BMB și recitaluri de muzică din cadrul proiectului Opera la bibliotecă. Pe 18 martie începe campania Recomandări ale bibliotecarilor. Pe 19 martie a început să posteze înregistrări din cadrul proiectului Opera la bibliotecă și ale spectacolelor Teatrului Licurici. Pe 20 martie lansează programul Licurici și Tolba cu Povești. Pe 24 martie a început campania Ora de lectură online. Pe 25 martie a început redarea unor înregistrări din Mediateca George Enescu a BMB. Pe 1 aprilie a apărut noul număr din Literatorul, ce poate fi citit pe site-ul instituției. Tot pe 1 aprilie este lansat un concurs de recenzii filmate pentru copii între 6 și 12 ani.
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași
Începând cu 16 martie, oferă acces liber la baza de date electronice.
Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea
Pe 16 martie a început campania intitulată „Cărțile Kombat Coronavirusul”, un album grafic al bibliotecarilor. Pe 17 martie a lansat concursul de povești „Acasă în povestea mea” adresat copiilor între 7 și 14 ani care sunt invitați să trimită operele lor, însoțite de desene, dacă e cazul. Pe 24 martie a pus la dispoziția utilizatorilor cutii de returnare rapidă a cărților, fără a mai lua contact cu personalul bibliotecii. Pe 25 martie personalul bibliotecii participă la un webinar despre utilizarea instrumentelor online în serviciile de bibliotecă la distanță. De asemenea, a început o serie de clipuri video cu personalul bibliotecii lecturând cărți. Pe 31 martie a început rubrica de curiozități. Pe 9 aprilie a lansat concursul „Rețete cu povești de Paște” adresat atât copiilor cât și adulților. De asemenea a început și Rubrica de logică, unde zilnic sunt prezentate spre rezolvare diverse provocări pentru observație, deducție și gândire logică. Pe 14 aprilie a început ora de povești online dedicate copiilor între 3 și 6 ani.
Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Prahova
Pe 16 martie a deschis Casa Virtuală a Bibliotecii și a început scanarea cărților solicitate de cititorii elevi și studenți și adulți pe adresa de e-mail imprumutcarte@gmail.com. Tot pe 16 martie a lansat concursul pentru copii Maratonul cercetașului iscusit. Pe 30 martie a inițiat mai multe activități: Biroul Micului Traducător, Expoziție de creație plastică și Jocul săptămânii. Pe 1 aprilie a început realizarea de viziere pentru uz medical. Tot pe 1 aprilie a început publicarea de imagini și informații despre cele mai valoroase cărți din fondul bibliotecii. Pe 15 aprilie a început o rubrică online cu informații succinte despre știință. Pe 17 aprilie a lansat o rubrică online cu date istorice. Pe 21 aprilie a inițiat scurte lecții online de gramatică a limbii române. Pe 23 aprilie a lansat revista Atelierului de scriere creativă al Bibliotecii, „Lacul, seara, dansând”. Pe 29 aprilie a început o rubrică online cu informații despre personalități culturale.
Biblioteca Națională a României
Pe 16 martie și-a invitat utilizatorii să folosească colecția digitală de materiale și documente, iar pe 18 martie a promovat secțiunea Expoziții virtuale, accesibilă online. Pe 19 martie a postat înregistrări din cadrul Stagiunii de colecție organizate cu ajutorul Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România. Pe 8 aprilie a oferit acces liber la o colecție de cărți digitale de Jules Verne în edițiile originale Hetzel, precum și la o expoziție din arhiva BNR bazată pe aceste volume.
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Craiova
Începând cu 17 martie, difuzează transmisiuni live pe pagina de Facebook în care se narează povești pentru copii în cadrul campaniei Ora de poveste. Această campanie face parte din programul Citim împreună. Rămânem împreună. Stăm acasă!. Din 5 aprilie, sunt narate în fiecare duminică și povești în limba engleză.
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea
Începând cu 18 martie Voluntarii Bibliotecii postează scurte clipuri video cu mesaje pentru public. Din 19 martie, a publicat clipuri video cu personalul bibliotecii prezentând diversele secțiuni ale acesteia și transmițând mesaje de susținere publicului. De pe 20 martie personalul bibliotecii postează pe pagina de facebook a instituției clipuri video cu recomandări și prezentări de cărți. De asemenea, sunt publicate mesaje video primite de la copii, abonați ai bibliotecii. Pe 24 martie a început rubrica „Povestea zilei” în cadrul căreia zilnic este narată câte o carte pentru copii. Din aceeași dată biblioteca a început să posteze înregistrări cu momente muzicale din arhiva instituției, utilizând canalul Youtube al bibliotecii. Pe 27 martie a început o inițiativa video intitulată „Întru iubire, credinţă şi lumină-Cultura şi dragostea de aproapele nostru în vremuri de restriște” în cadrul căreia resurse culturale sunt folosite pentru a transmite mesaje publicului. Pe 31 martie a început rubrica text „Lecția de ortografie”. Pe 15 aprilie a fost propusă o întâlnire interactivă online pentru tineri cu și despre Proiecte de Solidaritate.
Biblioteca Județeană „I. A. Bassarabescu” Giurgiu
Pe 23 martie a început o serie de clipuri video cu povești pentru copii lecturate de către personalul bibliotecii.
Biblioteca „Astra” Sibiu
Pe 24 martie a publicat o listă de activități interne specifice, menite să optimizeze serviciile puse la dispoziția publicului prin platformele digitale Cloud Library și Biblioteca Digitală.
Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca
Pe 25 martie a anunțat facilitarea accesului liber la resursele digitale ale bibliotecii.
Biblioteca Județeană Mureș
A publicat pe 25 martie un material video de conștientizare a epidemiei de coronavirus în rândul copiilor. Din 31 martie, personalul bibliotecii narează povești pentru copii. Pe 14 aprilie biblioteca a lansat o provocare de ziua internațională a râsului rugând publicul să contribuie cu fotografii, desene, GIF-uri sau chiar clipuri video. Pe 15 aprilie biblioteca s-a alăturat campaniilor de donare împotriva luptei contra coronavirusului. Pe 21 aprilie biblioteca s-a implicat alături de Fundația Salvați Copiii într-o campanie de informare și susținere în special a familiilor cu copii. Pe 22 aprilie a creat o listă cu cei mai mari distribuitori de carte online, într-o campanie pentru salvarea editurilor și cărților.
Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița
Lansează pe 25 martie provocarea pentru copii de a crea o poveste din imagini cu tematica Locuiește în Poveste! Din 31 martie, sub titlul Stăm Acasă și Citim Împreună!, invită copiii să trimită filmulețe în care citesc sau povestesc un fragment dintr-o poveste.
Biblioteca Academiei Române
Pe 28 martie este publicat ultimul număr al REVISTEI BIBLIOTECII ACADEMIEI ROMÂNE, anul 4, nr. 2, număr finalizat în regim de telemuncă.
Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor
Pe 30 martie a început o serie de clipuri video cu personalul bibliotecii făcând prezentări de cărți aflate în fondul Bibliotecii Județene sau lecturând fragmente din acestea. Pe 10 aprilie, cu implicarea personalului de la Comunicarea Colecțiilor, sunt difuzate pe pagina de Facebook a instituției clipuri audio și video cu spectacole de teatru.
Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Reșița
Pe 30 martie 2020 a început campania „O carte pe zi…” prin care sunt făcute recomandări de lectură din literatura contemporană românească și universală. Pe 31 martie a anunțat serviciul online dedicat cititorilor – „Întreabă bibliotecarul” – și catalogul online accesibil pe site-ul instituției. Pe 1 aprilie a lansat rubrica „Personalități Bănățene” pentru a promova personalități marcante ale culturii din regiune. Pe 9 aprilie a lansat expoziția virtuală de artă plastică „Sfintele Sărbători Pascale 2020 / prin artă, contra coronavirusului„. Pe 15 aprilie fost lansată o emisiune video educativă pentru copii „Lumea lui Izi”. Transmisiunea se face pe un canalul de youtube al instituției dedicat acestei emisiuni.
Biblioteca Județeană „Sorin Titel” Timiș
Pe 30 martie a transmis live primul video din seria Teatru și Povești online cu povestea Păcală. Pe 1 aprilie a difuzat povestea Soacra cu trei nurori de Ion Creangă și pe 3 aprilie, Povestea unui om leneș de Ion Creangă. Pe 6 aprilie a lansat campania de recomandări de lectură prin clipuri video transmise de către copii pe pagina de Facebook a bibliotecii. Pe 8 aprilie membrii Cenaclului Seniorii au început să transmită scurte mesaje video pe pagina de facebook a bibliotecii. Pe 14 și 15 aprilie, prin pagina de Facebook a bibliotecii se fac în continuare transmisii de teatru și povești online via Consiliul Județean Timiș. Transmisiile au loc de luni până vineri, de la ora 11.00.
Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad
ncepând cu 1 aprilie, oferă servicii online de acces gratuit la o colecție numeroasă de documente digitizate și e-bookuri.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud
epând cu 1 aprilie, pune la dispoziție secțiunea Sertarul cu cărți. Pregătire pentru BAC!
Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța
Din 1 aprilie, activitatea cu publicul s-a mutat în mediul online pe pagina de Facebook și resursele digitale puse la dispoziție pe site. Din 3 aprilie, au fost puse la dispoziție resurse electronic pentru informare, documentare, învățare, lectură, pentru toate categoriile de vârstă, cu sprijinul platformei realizate de Asociația Bibliotecarilor din România.
Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Pe 1 aprilie, sub titlul Cartea zilei pentru cei mici!, a publicat o traducere a unei serii de benzi desenate pentru copii care are ca tematică epidemia de coronavirus. Din 3 aprilie, desfășoară pe pagina de Facebook proiectul 4.10 Caravana literară scriitori în școală sub formă de întâlniri virtuale prin lectura video a poveștilor pentru copii. Tot din 3 aprilie, au loc următoarele programe pentru copii: Povestea serii pentru cei mici și ENGLISH 4 KIDS – club de limba engleză și civilizație pentru copii. Pe 14 aprilie, biblioteca susține un club de lectură online prin recomandarea de cărți pe pagina de facebook. Pe 16 aprilie biblioteca organizează prin platforma Youtube cursuri, ateliere pentru copii, tineri și adulți, servicii de educație permanentă.
Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea
Începând cu data de 1 aprilie, organizează întâlniri online pentru copii în cadrul Proiectului Code Kids pentru inițiere în programare informatică. Pe 13 aprilie a lansat o provocare adresată utilizatorilor printr-un proiect interactiv denumit „Învierea Domnului! Lumină, tradiție și culoare”. Publicul este chemat să trimită mesaje cu tematică pascală sau de încurajare, o parte din ele urmând a fi publicate pe pagina de Facebook a instituției. Pe 15 aprilie a început publicarea de mesaje video aferente proiectului „Învierea Domnului! Lumină, tradiție și culoare”.
Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași
Din 3 aprilie desfășoară atelierul virtual de croșetare Fire de poveste!; rezultatele sunt fotografiate și publicate în album.
Biblioteca Județeană „Bod Peter” Covasna
Pe 3 aprilie a postat un jurnal de lectură audiovizual în care este interpretat un fragment din Ruletistul de Mircea Cărtărescu.
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila
Începând cu data de 3 aprilie, pune la dispoziție activități precum: ateliere, concursuri ale cercurilor literare online, expoziții virtuale despre marii scriitori ai lumii. De asemenea, alte resurse digitale (volume și webinarii) pot fi găsite pe site-ul instituției. Pe 14 aprilie a anunțat că biblioteca realizează și donează porţi de dezinfectare destinate spitalelor brăilene, pe lângă sutele de viziere pentru cadrele medicale, poliţişti sau farmacişti. Pe 15 aprilie a anunțat că Atelierul de Caligrafie este disponibil online. De asemenea a lansat campania-provocarea Carte vs. Film și a propus o serie de prezentări realizate de Ion Volcu, șef birou în cadrul bibliotecii și expert în carte veche acreditat de Ministerul Culturii.
Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani
Lansează pe 6 aprilie campania online #bibliotecaecutine prin care persoanele ce interacționează cu pagina de Facebook a instituției sunt provocate la lectură cu ajutorul resurselor digitale ale bibliotecii. Pe 14 aprilie a anunțat că va organiza, în fiecare zi de marți, lecții online pentru doritorii care vor să se inițieze în limba engleză. Pe 15 aprilie a anunțat că va organiza, în fiecare zi de miercuri și vineri, cursuri online pentru doritorii care vor să se inițieze în limba germană. Fiecare sesiune a cursurilor va fi postată pe pagina de Facebook a bibliotecii, putând fi accesată de toți prietenii virtuali ai instituției și nu numai.
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București
Pe 23 martie a oferit acces online abonaților la publicațiile periodice, iar pe 2 aprilie pune la dispoziția utilizatorilor o secțiune de peste 3500 de volume e-book, accesibile direct din catalogul online al bibliotecii.
Biblioteca Municipală „Virgil Carianopol” Caracal
În data de 25 aprilie a desfășurat un turneu național de GO, jucat online, la care au participat copii din Cluj, Timișoara, București și Caracal.
Editurile oferă gratis volume în format digital (ebooks) sau propun campanii de reduceri substanțiale.
—
Editura Litera
Pe 16 martie a anunțat sub sloganul Stai acasă și citește! seria de povești citite de Monica Davidescu și transmise live. Pe 30 martie, a anunțat reduceri de 35% la toată oferta editurii, precum și transport gratuit la comenzile peste 99 de lei. Pe 6 aprilie, a anunțat evenimentul online Noaptea reducerilor, în timpul căruia toată oferta Editurii Litera a beneficiat de reduceri de minimum 50%, în intervalul 6 aprilie (ora 19.00) – 7 aprilie (ora 7.00).
Editura Cartier
Pe 19 martie, Editura Cartier a anunțat pe pagina de Facebook că 100 de titluri în format e-book pot fi descărcate gratuit de pe iBookstore. Cărțile digitale pot fi descărcate gratuit timp de 30 de zile de la data acestui anunț.
Editura ALL
Pe 20 martie a lansat o ofertă cu un pachet de 54 de volume de literatură contemporană din colecția Strada Ficțiunii la un preț redus. Pe 6 aprilie a lansat o altă ofertă cu 5 pachete ce conțin, după caz, 24, 35, 54 sau 80 de volume din colecția Strada Ficțiunii la prețuri începând de la 5 lei/volum și transport gratuit.
Editura Humanitas
Pe 23 martie a comunicat lansarea secțiunii permanente Biblioteca Virtuală, de unde se pot descărca gratuit volume în format PDF. Pe 27 martie a anunțat reduceri pentru toate titlurile din colecția e-bookotecii Humanitas.
Editura Paralela 45
Pe 25 martie, a anunțat reduceri de 50% la colecțiile de cărți Ficțiune, Non-Ficțiune și Literatură pentru copii.
Editura Frontiera
Pe 26 martie, a anunțat campania de reduceri de 25% la toate titlurile, intitulată Poveștile cu care trecem furtuna. Reducerile sunt valabile până în ziua de Paști.
Editura Katartis
Pe 11 Aprilie, alături de Librăria pentru copii Asteroidul B 612, a organizat o lansare online de cărți muzicale Paco. Paco este un cățel meloman care călătorește prin întreaga lume, adună cele mai frumoase genuri și piese muzicale și ni le dăruiește și nouă, sub forma unor povești colorate, cu sonor. Evenimentul s-a realizat live pe Facebook și a avut peste 1200 de vizualizări, 47 de interacțiuni și 7 distribuiri.
Editura CDPRESS
Editura CDPRESS a lansat pe 20 martie, împreună cu Asociația Școli pentru un viitor verde, platforma www.clasadigitala.ro, unde sunt disponibile gratuit, în format digital (pentru răsfoire) sau interactiv (cu fise de lucru, materiale video si jocuri), manuale școlare, colecții de reviste educationale (PIPO, DOXI, TERRA MAGAZIN), volume de literatură pentru copii, atlase scolare, caiete de activități (în formă editabilă digital).
Fie că este vorba de centre județene pentru conservarea și promovarea culturii sau de școli populare de arte și meserii, ambele tipuri de instituții s-au folosit de mediul digital pentru a-și adapta și continua activitatea cu publicul. Astfel, au fost puse la dispoziția publicului tururi virtuale ale patrimoniului acestor instituții, unii profesori și-au continuat lecțiile on-line, au fost propuse ateliere on-line pentru publicul larg, iar cursanții instituțiilor au fost invitați să participe la concursuri sau să-și etaleze virtuozitatea, uneori alături de profesori.
—
Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Galați
Pe 16 martie, a apărut în format digital numărul din martie al revistei Dunărea de Jos. Numere mai vechi pot fi accesate pe website. În contextul situației de urgență impusă de răspândirea coronavirusului, Centrul Cultural a anunțat pe 30 martie facilitarea contactului digital dintre cursanți și profesorii instituției, făcând apel către cursanți să exerseze zilnic. Ulterior, a început să posteze videoclipuri cu elevi și profesori exersând și demonstrându-și virtuozitatea din propria locuință. Pe 9 aprilie a lansat noul număr al revistei Centrului Dunărea de Jos. Pe 10 aprilie a postat înregistrarea unui scurt concert susținut de membri Fanfarei Valurile Dunării, fiecare membru inrepretând partitura din propria locuință.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș
Pe 16 martie, s-a anunțat adaptarea conținutului cultural spre mediul online. Pe 22 martie, a apărut un anunț al instituției cu privire la posibilitatea accesării de tururi virtuale folosind resursa website.
Școala Populară de Artă și Meserii a Județului Harghita
Pe 16 martie, instituția a anunțat că își va desfășura programele educaționale în mediul online. Pe 3 aprilie, pentru că au fost amânate toate programele educaționale pe termen nelimitat, Școala pune la dispoziția publicului un material digital ce poate fi descărcat de aici.
Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada
Pe 18 martie a anunțat că orele de curs vor fi recuperate imediat ce situația actuală va reveni la normal. Până atunci, profesorii Centrului vor susține activități online împreună cu elevii interesați. Astfel în această perioadă sunt postate scurte videoclipuri cu studenți și profesori ai Centrului Cultural demonstrându-și virtuozitatea din propria locuință.
Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” Baia Mare
Pe 19 martie, cu ocazia aniversării a 61 de ani de existență dar și în contextul situației de urgență, instituția a început seria de postări zilnice cu spectacole. Acestea pot fi vizionate accesând link-urile de pe pagina de Facebook.
Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploiești
Pe 19 martie, a publicat în format online revista Atitudini. Numărul din luna martie poate fi citit pe website. Pe 31 martie, a publicat podcastul ROMÂNIAECULTURĂ prin care a comemorat ziua de naștere a poetului Nichita Stănescu. Alte episoade din podcast dar și filme documentare pot fi urmărite și pe pagina de YouTube.
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia
Pe 19 martie, a anunțat o serie de proiecte în spațiul virtual: pregătirea unor expoziții de artă, canal YouTube cu demonstrații de meșteșuguri tradiționale, spectacole și concerte de folclor, muzică clasică, muzică de promenadă, jazz și muzică folk, cercetări de etnografie și folclor din județul Alba, crearea online a unei arhive de fotografie etnografică, diverse cursuri online susținute de profesorii Școlii de arte și meșteșuguri.
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț
Pe 19 martie a anunțat un program online pentru următoarele săptămâni, conținând o serie de înregistrări ale celor mai apreciate spectacole muzical-artistice și proiecte cultural-artistice recente din patrimoniul Centrului Cultural. Acestea vor fi transmise pe pagina de facebook a instituției. Pe 4 aprilie a anunțat un calendar actualizat pentru spectacolele transmise online în perioada 8-19 aprilie. Pe 6 aprilie a anunțat laureații celei de-a patra ediții a Concursului național de artă plastică “Nicolae Milord”, operele premiate fiind afișate online. Pe 8 aprilie a anunțat campania #AjutDinAtelier cu misiunea de a strânge fonduri din artă pe care să le doneze celor aflați în suferință. Pe 14 aprilie a lansat o serie de ateliere de arte și meșteșuguri online și a prezentat un calendar actualizat pentru activitatea online din următoarea săptămână.
Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, județul Harghita
Pe 20 martie, a început difuzarea înregistrărilor de spectacole pe pagina de Facebook.
Școala Populară de Arte și Meserii Bacău
Școala Populară de Arte și Meserii Pitești
Din 23 martie, elevi și profesori s-au promovat în online, și în unele cazuri țin cursuri online cu ajutorul platformelor de comunicare video. Majoritatea postărilor au hashtag-ul #stămacasă.
Școala Populară de Arte și Meserii Târgu-Jiu
Pe 23 martie a început să posteze înregistrări ale spectacolelor susținute de instituție în ultimii ani. Pe 3 aprilie, a început desfășurarea primei ediții a concursului județean ARTA online, o manifestare cultural-artistică online adresată cursanților Școlii Populare de Artă Târgu Jiu. Perioada de desfășurare a concursului este 03-30 aprilie 2020. Pe 4 aprilie a creat un album pe pagina Facebook intitulat Desene de acasă și care adună fotografii ale desenelor realizate de elevi ai școlii. Pe 6 aprilie a anunțat încărcarea primelor videoclipuri din cadrul concursului pe canalul de Youtube al instituției. Pe 14 și 15 aprilie a anunțat lansarea a încă două canale de youtube dedicat Școlii, fiindcă celălalt și-a atins limita de stocare datorită materialelor trimise de concurenți.
Școala Populară de Arte și Meserii „Tiberiu Brediceanu” Brașov
Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău
Începând cu 27 martie, a început prezentarea virtuală a obiectelor aflate în patrimoniul instituției. Acestea pot fi găsite pe pagina oficială de Facebook dar și pe website.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița
Pe 31 martie, s-a promovat documentarul Istorie, traditie si credinta in Bordusani – Martie 2020. Pe lângă documentar, pagina de YouTube a instituției a încărcat în mod constant nou conținut.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare
Pe 31 martie, s-a anunțat disponibilitatea online a revistei instituției, Cronograf. Ultimul număr dar și edițiile precedente pot fi accesate de aici.
Centrul Cultural „Reduta” Brașov
Pe 2 aprilie, a transmis live spectacolul de teatru „Îmblânzirea Scorpiei – My Kate”, în regia Alinei Hiristea, cu un scenariu de Radu Aldulescu după William Shakespeare.
Centrul Județean de Cultură Dâmbovița
A publicat pe 3 aprilie programul adaptat la contextul actual. Instituția desfășoară cursuri online de pian și de dans, cu elevii secției – școala populară de artă și meserii. Astfel, pe Facebook și site-ul instituției, se vor publica săptămânal materiale educative pentru public.
Centrul Județean pentru Conservare și Promovarea Culturii Traditionale Vâlcea
Pe 3 aprilie, s-a pus la dispoziția utilizatorilor concertul integral Vestitorii primăverii din 5 martie 2020. Tot pe 3 aprilie, a fost lansată campania Voi stați acasă, noi vă dăruim bucurie!